Warning: Constant WPLANG already defined in /home/granding/flytt.hillevi.nu/wp-config.php on line 69
När världen stannar upp – Hillevi Wahl

När världen stannar upp

Det var likadant när Anna Lindh mördades. Modern gick ner på knä. Inte ett ord kunde hon skriva, inget kunde hon ta sig till. Hon ville bara vara med sin familj. Hålla i dem, krama dem och titta på dem tills ögonen fylldes av tårar.
Mammor får inte dö.
Och inte barn heller.
För några dagar sedan fick modern veta att en av hennes vänners barn är sjukt. Lilla E är inte mer än en bebis, bara 13 månader. Med ögon som stjärnor.
”Jag känner en knut under hennes revben”, hade hon sagt, liksom i förbifarten en dag.
”Först trodde jag att det var förstoppning, men den går inte bort.”
”Det är mjälten som sitter där. Du ska nog kolla upp det,” sa en sjukvårdskunnig mamma.
Det visade sig vara cancer. Och hela världen stannar upp igen.

För inte så länge sedan skrev modern en krönika i Metro. Om det ofattbara:

”Kan jag dö av det här, mamma?” frågar femåriga John.
Han och hans familj har just fått reda på att han har en svår cancer. Tio procent av barnen överlever behandlingen.
”En dag kom döden på besök. Han brydde sig inte om att ringa på, gick bara in, drog ut en köksstol och slog sig ned. Som om det var okej.” Så börjar Ingrid Edgardhs bok ”Kan jag dö, mamma” – om sonens kamp mot cancern.
Jag hinner inte många sidor in i boken innan jag börjar gråta. Inte så mycket för att John har cancer. Jag vet ju att han överlever, det står på bokomslaget – annars hade jag aldrig ens vågat öppna den, så höggravid och känslig som jag är.
Det svåra är att läsa om föräldrarnas kamp för att tas på allvar i vården. Om lille John som ligger och somnar vid sin mammas fötter i köket, för att han vill vara nära. Som rycker till varje gång hans mamma vill smeka honom över bakhuvudet. Tappre lille John som har så ont i benen så han inte kan gå. Men han vill ut och leka med sina kompisar i alla fall.
”Det gör inget mamma, jag kan krypa.”
Han har så ont, men ingen hittar något. Familjen får höra att de överreagerar, att han är överundersökt, att allt är fullkomligt normalt.
Det är inte förrän ett och ett halvt år senare som de upptäcker att den lilla kroppen är full med cancer.
Jag gråter floder igen när den nu femårige, utmattade lille John får genomgå en behandling som är så svår och krävande att man undrar om det ens är mänskligt. I slutet av boken frågar sig Ingrid Edgardh också det:
”Hade John tvingats lida mer än hans varelse kunde bära? Hade han räddats till livet för att vi skulle slippa mista honom? Eller för att snygga till kurvan på överlevnadsstatistiken?”
Jag läser ut boken på några timmar, för jag står inte ut med att John ska behöva plågas en sekund mer än nödvändigt.
Så fort jag lägger ifrån mig boken cyklar jag ner och möter min egen tvååring på väg hem från dagis. Elliot är sprudlande glad och frisk. Han har just klarat av ännu en pärs med förkylningsastma. Åtminstone tror de att det är det, det ska snart utredas. Men det har krävts sex akutbesök på Karolinska för att någon skulle intressera sig för hans andningssvårigheter.
Sex mardrömssessioner när vi försökt vagga och lugna och lyssnat nätterna igenom så han inte slutar andas helt. Sex gånger när vi vid de första besöken på närakuten bara fått höra att ”Det är bara en vanlig förkylning. Han ser ju riktigt pigg ut.” Några timmar senare har vi suttit på Astrid Lindgrens barnakut och tvingats gasa honom med en mask medan tårarna strömmat nerför hans kinder.
Och ändå, i jämförelse är det ju ingenting.
Jag står här med mitt skrattande barn i famnen. Solen skiner och han vill fort, fort till lekparken och gunga.
”Kom mamma!”, säger han uppfordrande.
Jag tänker att herregud vad jag är glad att du lever, att du är frisk. Jag ska aldrig någonsin ta det för givet.

7 kommentarer

Åh, herregud, bara man läser ditt citat börjar man ju gråta och längtar mer än nånsin till att gå och hämta sitt barn på dagis…
/Kajsa

Jag ska aldrig mer ens skämta om att sälja min barn på Blocket när de varit lite jobbiga… Jag är glad över att jag ska hämta min barn från dagis alldeles strax. Jag är tacksam över att de är friska. Må vännens barn klara sig!

Det är verkligen ofattbart att ett barn skulle kunna dö. Sen jag blev mamma har mina känslor kommit upp på ytan och jag kan inte läsa något eller se något på Tv som handlar om riktgt sjuka barn utan att börja gråta…

Jag blir så arg att sjukvården gång på gång hävdar att allt är normalt när det i slutändan visar sig vara något allvarligt. Finns något som helst forskning på att föräldrar tror att barnen är sjukare än vad de faktiskt är?

För snart två år sedan somnade mitt plastgudbarn J (hon adopterade mig som gudpappa när hennes riktiga ballade ur) in för sista gången. Då var hon nästan 6 år gammal och hade besegrat sin cancer två gånger redan. Den tredje gick inte… Det tar fortfarande ont…

Skrev i gästboken i stället, men vill bara tacka för att du skriver så bra. Din första bok En fuskmamma hjälpte mig en hel del när vi satt på Östra sjukhuset med vår nyfödda dotter ht-04 där vi hamnat sedan man upptäckt på BB att hon hade ett hjärtfel som visade sig vara allvarligt. Hon opererades 11 dagar gammal och senast nu i höstas 1 år gammal. Vi vet allt om hur det är när livet stannar upp… Periodvis går det fortfarande i slow motion, men man lär sig att leva med allt – tydligen.
En väninna sa att Gud ger en inte mer prövningar än man kan bära, men det finns stunder då man har undrat. Och vad är poängen???
Hur som helst, mitt i all sorg och osäkerhet fick jag skratta när jag läste boken (mycket kände jag igen från vårt första barn)och det var så underbart. Det hjälpte mig att skingra tankarna och jag mådde faktiskt bättre även om det kan te sig knäppt att sitta och skratta bredvid sitt barns sjukbädd. Men för mig var det ett sätt att överleva utan att bryta ihop. Du påminde mig om det vanliga livet, det som jag så gräsligt mycket längtade hem till. Där på sjukhuset föreföll en översvämmad tvättkorg och odiskade tallrikar som en dröm och att inte få sova på nätterna för att en hungrig bebis ville amma verkade vara höjden av lycka (nu vet jag bättre, men jag bryr mig inte så mycket längre eftersom livet innehåller sånt som är viktigare).