Hur fan kör du egentligen?

Det kan vara hormonerna. Eller bara det här med att ha blivit mamma och försöka rädda livet på en tvååring hela tiden. Men modern odlar en stor aggression mot busschaufförer som försöker mörda sina passagerare genom att klämma dem i dörren eller ställa sig på bromsen i tid och otid.
Ett tag hade Stockholms lokaltrafik en kampanj som sa ”Känner du dig rädd på bussen, ring xxxxx”.
Och när modern en dag hade åkt med en busschaufför som på bara några kilometer försökt klämma ihjäl fyra pensionärer varav tre med rullator och fyra barnvagnsmammor i dörrarna, trots protester, så ringde hon det där journumret.
Modern kopplades runt till fem olika personer på SL, men ingen var intresserad. Den där kampanjen gällde bara om man kände sig hotad av NÅGON ANNAN PASSAGERARE. Men det gör man ju sällan. Det är busschaufförerna som är läskigast.
Så modern har infört en helt annan metod.
Hon gapar och skriker.
Inte första gången chauffören tvärbromsar. Då har hon fullt sjå med att få tag i närmaste ledstång så hon och barnet inte ska fara genom framrutan. Hon skriker inte andra gången heller. Då tittar hon mest på alla pensionärer som brakar in i varandra. Men tredje gången.
”HUR FAN KÖR DU EGENTLIGEN?!”
Redan här brukar fadern tycka att det är oerhört pinsamt. Och inte blir det bättre för att föraren svarar ilsket i mikrofonen.
”De kör faktiskt som bildårar här.”
”JAHA MEN KNAPPAST ÖVERALLT OCH HELA TIDEN! HUR VORE DET MED LITE SJÄLVKRITIK!”
Sådär håller de på ett tag, chauffören och modern. Han i mikrofonen och hon enbart med hjälp av diafragman. Fadern sitter och suckar och försöker fästa blicken på någon reklamskylt.
”Det hjälper ju ändå inte”, viskar han.
Men modern får medhåll av alla pensionärer och småbarnsmammor.
”Jaa, det var såhär jag bröt lårbenshalsen förra året.”
”Du har alldeles rätt, flicka lilla, hur kan de bli överraskade av trafikljusen hela tiden? De står ju på samma ställe varje dag.”
Fadern är orolig för att modern ska bli portad från bussarna. Men inte modern. Ibland hoppas hon nästan på det. Så hon kan stämma skiten ur hela SL eller åtminstone få rasa i lokaltidningen.
Ibland funderar hon till och med på att starta en kampaj – eller varför inte ett enfrågeparti, det är ju så modernt. Bromsa lagom-partiet. Alla som vill gå med kan plinga på avstigningsknappen redan nu.