Jaha, där rök föräldrapengen

Modern ringde försäkringskassan för att kolla om man kunde sjukskriva sig som egen företagare.
Det kunde man. Om man hade anmält att man hade eget företag. Det hade inte modern.
Alltså fick hon sjuttioelva blanketter hemskickade att fylla i – och efter ett tag började hon kallsvettas. Vad var nu detta? Vad menade de på försäkringskassan? Skulle hela hennes årsinkomst beräknas på NETTOVINSTEN i hennes nystartade företag?
Men hallå! Det finns ju inte. Det finns ingen vinst när man börjar frilansa som journalist och författare.
Och hennes välbetalda vikariat på den stora morgontidningen, varför skulle åtminstone inte det räknas?
Hon ringde försäkringskassan igen och slussades runt till tio förvirrade människor innan en tjänstekvinna lojt svarade:
”Nej, de vikariaten hade ju gått ut. Nu är du bara (BARA!) egen företagare – och då skulle bara det räknas.”
Modern höll på att svimma.
Hon hade nu en årsinkomst på 22 000 kr!
Efter tjugo år i arbetslivet. Med en årsinkomst som legat en bra bit över 300 000 spänn. Inte undra på att småföretagare aldrig var sjuka.
Och plötsligt insåg hon att hela hennes föräldrapeng just hade försvunnit ner i avloppet. Morsning och goodbye!
Hade hon blivit med barn EN MÅNAD tidigare, så hade hon fått behålla samma SGI, allt för att Göran Persson ville hetsa fram fler barn innan mammornas kroppar var redo. Nu var de en månad försenade och moderns månadsersättning sjunker därmed från 15 000 i månaden till 3 500!
Alltså, nu vill modern klargöra att det inte var för att vara obstinat eller för att jäklas med Persson som de var en månad sena. Absolut inte! Gud ska veta att hon och fadern låg i för att det skulle bli några barn gjorda inom lagstadgad tid. Hade de bara gått till doktorn och fått hormonpiller EN MÅNAD tidigare så hade de kanske klarat sig ekonomiskt under mammaledigheten.
Modern suckade. Hon började förstå varför alla frilansjournalister på tv och artister som Charlotte Perrelli satt och flinade i tidningar dagarna i ända och sa att neheeejdå, de behövde minsann inte vara mammalediga för det går så bra att jobba, såååå, trots att man har blodbrist och två snoriga barn. Jajamensan!
Men modern ville inte bli en sådan supermamma. Hon ville kunna vara en supermamma utan att behöva tokjobba när hon just fått barn.
Men först skulle hon sätta sig och hyperventilera i en papperspåse en stund innan hon ringde försäkringskassan igen. Det måste väl finnas någon vettig människa där. Någon. Väl?