Tänk om han blir mobbad i skolan!

Grannen ovanpå har en son som just har börjat i sexårsverksamhet. Och genast börjar diskussionen Vilken skola i området är bäst, herregud, vilken ska man välja?!
Den ena skolan ser ut som en gammal herrgård och har stora grönområden och äppelträd runtom. Men nu ska hela rasket rivas, nu ska hela rasket bort – för det ska byggas hotell med äventyrsbad på äppelträdsmarken.
Skolan står visserligen kvar, men det där lugnet som omgärdar skolan nu lär försvinna. Den andra skolan ligger inträngd bland en massa hyreshus.
”Ja, och det har varit lite si och så med personalen där. Amandas förra fröken gillade jag inte alls, men nu har de fått en ny rektor.” sa moderns frisör som hade haft tre barn på Den andra skolan.
I badet läser modern en Bengt Ohlsson-krönika om skolångest:
”I allt väsentligt är skolan sig lik jämfört med hur den var när jag stod i niggerrutan med Adidasväskan som ett kassaskåp runt höften. Utom i ett avseende. Det fanns fler eldsjälar då, och de behövde inte gå på antidepressiva.”
Åh, herregud, tänkte modern. Det finns ju inte ens stödpersonal längre! Inga skolvärdinnor, inga psykologer eller kuratorer. HUR SKA BARNET KLARA SIG?!
Hon ringer till fadern på jobbet.
”Tänk om han blir mobbad i skolan! Tänk om han har fel kläder! Fel väska eller bara säger fel saker! Hur ska han klara sig! Han är för snäll! Han kommer inte att ha en chans! Visste du att de inte ens har någon stödpersonal längre!”
”Älskling…”
”Och en tjej vågade inte gå på toaletten på hela dagen, för alla låsen var trasiga! Allt har de dragit in på! Fattar du! Han kommer att få urinvägsinflammationer och komma efter i skolan och bli ännu mer mobbad!”
Modern kramade telefonluren som en livboj.
”Älskling…”, försökte fadern igen.
”Ja?”
”Han är bara två och ett halvt år. Han har nyss börjat dagis.”
”Jamen…”
”Kan vi inte ta det här om några år?”
”Då kan det vara för sent!”
Fadern suckade.
”Okej, vi får prata om det när jag kommer hem. Nu måste jag gå och hämta barnet på dagis. De har visst stulit staketet igen. För nionde gången.”
Modern lade på luren och satte sig ned. Hon funderade på det här med skjutvapen. Hon började ana varför det hade blivit så poppis bland föräldrar i Stockholm att skaffa jaktlicens. Om hon skulle ta och gå en kvällskurs…

1 kommentar