Värsta språket

”Åh, älskling, du var alldeles fantastisk i natt”, betyder inte alls det man kan tro.
Inte om det handlar om småbarnsföräldrar. Då är pappan hjälteförklarad för att han buffat femmånadersbarnet i rumpan sådär enmiljontvåhundratusentrettiotre gånger.
”Oj, det där var en rejäl avsugning”, då?
Näe. Inte det heller. Barnet har här avslutat pusseriet med att toksuga av mammas läppar med rester av korv stroganoff, som uppenbarligen var jättesmaskens.
När mamman och pappan diskuterar ”nya spännande ställningar” så handlar det endast och enkom om kroppsställningar som barnet ska intaga för att främja matsmältningssystemet.

Småbarnsföräldrar har, som alla småbarnsföräldrar vet, ett alldeles eget språk. Sällan har dock två föräldrapar samma vokabulär. Man hittar på allteftersom, när situationen kräver detta – och alla andra ord fallit bort ur hjärnan.
När modern plötsligt utbrister ”pif!” under morgonpromenaden så får hon således just detta av fadern: En puss i farten. För om man stannar barnvagnen för att pussas, så vaknar garanterat barnet (vojne, vojne, vojne). Alltså försöker man släta av varandra så gott det går på gående fot. Det går sådär.
”Älskling, har du rakat dig?!”, betyder i konsekvensens namn ”Ska vi ha sex, nu? Fort!? Innan lillen vaknar!” För bara det, att modern ser att pappan rakat sig betyder att hon kravlat sig upp ur moderskapets dimma. Och då gäller det att passa på.

Allt detta är fullkomligt logiskt. Eller hur? Värre är det med den totala rappakalja som småbarnsföräldrar slänger sig med när cellerna kopplar fel i hjärnan.
”Vill du ha bra? Och ska vi ta en tjosan till? Jag mötte förresten han du vet, han, du vet han, han… som har barn – på biblioteket när jag köpte tjohoo mot flygningen.”
Barnets fader, som för länge sedan lärt sig dechiffrera moderns ord översätter flinkt i huvudet till:
”Vill du ha mjölk i kaffet? Och ska vi ta en kanelbulle till? Jag mötte förresten Kalle på apoteket när jag köpte näsdroppar mot förkylningen.” och svarar ”Jatack, vad bra, och vad sa han då?”

Det är alltså himla praktiskt att vara minst två föräldrar till ett barn. För att åtminstone någon annan i hela världen ska förstå vad man säger – och vid behov tolka för läkare och andra myndighetspersoner. Annars kan det gå käpprätt åt pepparn.

Nu väntar vi språkekvilibrister till föräldrar bara på att Fredrik (han, du vet han, den där långe tjolahoppsan på tv) Lindström ringer oss och vill att vi ska vara med i Värsta språket.

KORV STROGANOFF (för två personer)
Ta skinnet av 200 g falukorv och strimla den.
Skala och hacka 1 liten gul lök.
Smält 2 tsk margarin i en stekapanna tills det blir ljusbrunt.
Stek korv och lök några minuter.
Strö över 1 msk vetemjöl, salt och peppar.
Rör om och tillsätt 1 msk tomatpure, 1 dl grädde och gräddfil och 1 dl vatten rör om.
Ris kokar du enligt anvisningen på paketet.

NÄR BARNEN FRÅGAR
Var kommer saltet i havet ifrån? Varför huttrar vi? Kan hackspettar få hjärnskakning? I Faktabanken finns svar på allt mellan himmel och jord.
faktabanken.nu