#50-lopp nr 37: Vårruset Östersund

IMG 4779

Det trettiosjunde loppet i ordningen, Vårruset i Östersund, blev väldigt speciellt. Det var avslutningen på hela Vårrusetturnén och vi som snurrat runt i Sverige med hela fixargänget fick både en och annan tår i ögonen. Vilket gäng det är som ser till att alla hundratusen springsugna tjejer får uppleva folkfesten kring Vårruset!
I regn, hagel och storm har alla hjälpts åt att surra fast tält och dra loss bilar som fastnat i leran. Soliga dagar har det spelats fotboll och dansats järnet.
Trötta dagar har det sovits i bilar och under filtar i tälten. Det har skämtats och dragits anekdoter och skrattats så tårarna runnit. Det har haltats på onda knän och fötter och hostats och snytits förkylda näsor. Det har plåstrats om fingrar och händer som råkat komma ivägen för en slägga eller något annat hårt och till och med inneburit en del läskiga sjukhusbesök. Ett tag döpte vi nästan om Vårruset till Bårruset och Dårhuset.
Men alla har överlevt, gud ske pris, och alltid har killarna och tjejerna ställt upp för varandra med stora leenden och en inställning om att allt går att lösa. Jag tror att det är ett speciellt släkte som hoppar på sådana här galenskaper, människor som trivs på turné: Problemlösarna. Vi som älskar att skjuta lite från höften. Som vet att allt ordnar sig om vi hjälper varandra. Som jag trivs med sådana människor! Jag skulle vilja prenumerarera på dem, om det gick.

Lite roliga fakta kanske också kan vara kul så här i slutet.

* 2015 har 100 000 tjejer och kvinnor i alla åldrar sprungit Vårruset.
* Det har varit 18 lopp på 17 platser, en sammanlagd löpsträcka på nio mil.
* Det har gått åt 110 000 bananar.
* Vi har hinkar i oss ungefär 600 000 deciliter vatten i vätskekontrollerna.
* Det har delats ut 50 000 flaskor Au naturel juicer.
* 18 000 picknickkorgar har det festats på, innehållande tortillabröd, kyckling, skinka, kex, keso, philadelphiaost, sallad och annat smått och gott.
* Coop har lottat ut 45 000 kronor i presentkort på mat.
* 36 lyckliga tjejer har vunnit lyxiga träningsresor med Springtime till Portugal.
* Och – inte minst viktigt – det har samlats in över 300 000 kronor till SOS Barnbyar. Hurra för det!

Loppet då? Jotack, det var fem vackra kilometer med start strax norr om Badhusparken, över gångbron till Frösön och Storsjöns berömda vatten. Något odjur såg jag dock aldrig skymten av, sorgligt nog. Bara några glada hundar som skällde lite glatt och hejande.
Vi sprang längs vattnet mest hela tiden, det var tidvis lite trångt och jag hade väldigt stumma ben. Men det får man ha om man har sprungit fyra lopp på en vecka och mer än 7,5 mil på en månad. Solen sken på oss allihop, vilket var förvånande, för som vanligt hade det varit regnstorm strax innan start. Ja, se detta Vårrusk.
Något personligt rekord kunde jag inte stoltsera med idag, inte när det gäller tiden. Men jag fick hjälpa rekordmånga stackare som hade tagit ut sig totalt och låg och mådde pyton i målet. Någon hade inte ätit innan loppet. Det ska man göra, hör ni det? Dricka och äta. Annars blir det tokigt.

Möjligtvis gick det rekordfort att få ner alla tälten – eftersom vi alla hjälptes åt. För nu ska det bli en liten avslutningsfest, såhär sista natten med gänget.

Så – återigen – vill jag tacka hela Vårrusgänget för en fantastisk loppturné. Tack från djupet av mitt hjärta. Denna härliga cirkus kommer jag att minnas hela livet.