Min bror Roger – så vackert om broderslängtan

Min bror roger largeEn av mina favoritbarnböcker just nu är ”Min bror Roger” av Stefan Larsson och Malin Svarén. Jag får lite Astrid Lindgren-känsla av den finstämda boken som är skriven helt ur ett skilsmässobarns vackra perspektiv.

Hej Stefan Larsson. Du har tillsammans med illustratören Malin Svarén gjort en av de finaste barnböcker jag har läst, ”Min bror Roger” (Lindskog förlag.) Kan du berätta lite om vad boken handlar om?
– ”Min bror Roger” handlar om en 8-årig pojke som har en storebror som han har förlorat kontakten med efter en skilsmässa. I boken möts bröderna och får en chans att lära känna varandra.

Samuels storebrorslängtan kändes så äkta i boken, finns det en story bakom berättelsen?
– Boken är baserad på min egen upplevelse av att ha en storebror som jag inte känner. Själva berättelsen bygger på min egen längtan, men förloppet är en hoppfull fantasi.

När jag läste boken slog det mig att det nästan inte finns några skilsmässoböcker, skrivna ur barnens perspektiv. Hur kommer det sig, tror du?
– För mig var det självklart att skriva den här berättelsen ur ett barns perspektiv. Just den här historien handlar om en splittring till följd av en skilsmässa. Men pojken som berättar vet inte så mycket om vad som har hänt. Det är ingen vuxen som har tagit sig tid att förklara. Min uppfattning är att det är viktigt att berättelser för barn får handla om verkliga konflikter och problem. Jag tror att sådana berättelser i bästa fall kan användas som ett redskap för reflektion och samtal, både för barn och vuxna.

Stefan LarssonJag fick lite modern Astrid Lindgren-känsla av ”Min bror Roger”, jag tror det både har med illustrationerna och det fina tonfallet i boken. Vad säger du om den jämförelsen?
– Jag tänker att Astrid Lindgren har ett allvar i sitt berättande där hela livet får plats, även om det är obehagligt eller sorgligt. Jag beundrar hennes förmåga att skapa fiktiva världar som trots sagoinslag ändå ger en realistisk känsla. Men det jag mest har tagit intryck av är hennes förmåga att skapa allmängiltiga historier som ständigt hittar nya generationer av läsare.

Har du skrivit fler böcker?
– Jag har skrivit flera barnboksmanus som jag försöker hitta passande illustratörer till. Malin Svarén har också börjat skissa på vår nästa barnbok. Jag har tidigare skickat mina manus till olika barnboksförlag, men mest fått standardiserade refuseringsbrev. När jag och Malin Svarén började arbeta tillsammans med ”Min bror Roger” bestämde vi oss för att göra färdigt alla illustrationer innan vi skickade in till förlag. På så sätt utvecklade vi en illustrationsprocess där jag gav feedback på varje bild och var väldigt delaktig i bildskapandet. Denna metod vill jag fortsätta med i kommande projekt.

Du är också verksam som manusförfattare för film, tv och teater. Vad är du mest stolt över som manusförfattare?
– Jag är väldigt stolt över min pjäs ”Tresteg” som riktar sig till barn på mellanstadiet. Den utspelar sig i skarven mellan två bostadsområden och mellan barndom och ungdom och har fem barn i rollerna. Den har tidigare satts upp på teatern, men min dröm är att den ska göras i en uppsättning som tar fasta på klassperspektivet i pjäsen.

Har du fler böcker på gång?
– Jag skriver på en barndomsskildring i romanform. För att få fram material har jag gjort intervjuer och samlat ett stort bildmaterial. Jag har även gjort omfattande research och sökt kontakt med personer ur mitt förflutna. Berättelsen är fiktiv, men jag har hämtat inspiration och uppslag från verkliga händelser och upplevelser.

FAKTA:
Namn: Stefan Larsson
Född: 1973
Bor: Guldheden, Göteborg
Gör: Manusförfattare
Familj: Sambo och dotter
Aktuell med: Min bror Roger

1 kommentar

Hej Stefan!
Jag ber så mycket om ursäkt för att jag inte hart hört av mig till dig! Tidigare! Ditt omdöme om min film Masthugget, har jag inte tagit del av förrän nu. 20 nov. 2019. Och det är väl sent. Och det gladde mig MYCKET att du var så positiv till den, stort tack igen!” Jag är nu 89 år gammal. Men håller mig upprätt fortfarande. Använder rollator när jag går ut och handlar mat. Bor tre trappor upp utan hiss, så det kan vara litet kämpigt att ta sig upp. Jag bor vid Katarina kyrka på Södermalm, här i Stockholm, med utsikt över kyrkogården. Lika bra att vänja sig i tid!
Brukar visa stillbilder från Stockholm på Facabook. Även små kortfilmer.
Som sagt: ber om ursäkt!
Rolf