Bokjulkalendern: 19 december

Ge mig en barnbok om kvantfysik och jag slår frivolter direkt! Att den sedan är skriven av Christer Fuglesang gör inte saken sämre. Även om åttaåringen såg mäkta förvånad ut när han erbjöds träffa nämnde herr Fuglesang på Tekniska Museet, där han signerade böcker.
”Va!? Lever han?”
Jodå. Han lever i allra högsta grad och är dessutom numera ordförande i Tekniska museets styrelse. Vår meste rymdhjälte brinner för att göra teknik och naturvetenskap begriplig och intressant för barn och ungdomar. Det tackar vi för. Genom boken Det svarta hålet får även vi vuxna en ny chans att begripa hur partiklar och vågor, tunnling och parallella väger egentligen fungerar i kvantvärlden.

9789186061661 200 det svarta halet markus och marianas aventyr med farbror albert

Titel: Det svarta hålet
Av: Christer Fuglesang
Förlag: Fri tanke
Cirkapris: 139 kronor

”Dags för nya rymdäventyr med Markus och Mariana. Ännu en gång får syskonen följa med farbror Albert ut i rymden. Resan går rakt in i ett svart hål, där kvantfysikens alla mystiska och underliga partiklar sätter barnen på stora prov. Den kvantfysiska världen är helt annorlunda än den värld vi känner till. Saker kan vara på flera ställen samtidigt, vara sammanflätade på stora avstånd och katter kan vara båda döda och levande samtidigt. Markus och Mariana ställs inför större utmaningar än någonsin tidigare, men med sin uppfinnings rikedom och farbror Alberts hjälp klarar de alla utmaningar.”

Här kan du köpa boken från Bokus.
Här kan du köpa boken från Adlibris.