Warning: Constant WPLANG already defined in /home/granding/flytt.hillevi.nu/wp-config.php on line 69
Bokjulkalendern: 6 december – Hillevi Wahl

Bokjulkalendern: 6 december

”Jag brukar stanna upp vid ord som jag inte förstår, men som låter vackra. Då tar jag reda på vad de betyder och försöker använda dem i sammanhang där de passar in.”
Orden är Petters, ni vet hiphopparen. Numera är han också författare trots att han under hela sin skoltid brottades med läs- och skrivsvårigheter. Mina luttrade Bokmässevänner som såg en trillion föredrag på mässan lyste upp som solar när de pratade om Petter.
”Han var så bra! Han var bäst!”

Petter visar på ett lysande sätt vilket vackert verktyg som språket är. Hur mycket lättare det blir att ta sig fram genom livet med ordet som en machete framför sig. Eller som en smekning när det passar bättre. När orden inte lägre trilskas, när de har blivit ett med den man är. När allting flyter. Det är då man lyfter.
Tack Petter, tack för att du får så många andra att lyfta från marken. 16 rader är kanske årets viktigaste bok.

9789173375306 200 16 rader

Titel: 16 rader
Av: Petter Alexis Askegren
Förlag: Brombergs
Cirkapris: 157-177 kronor

Petter är en av de mest inflytelserika textförfattarna i musikbranschen och 38 år gammal har han hunnit bli en veteran inom svensk hiphop. Vad många inte känner till är att han under sin skolgång kämpade med läs- och skrivsvårigheter.
Han gav upp skolan efter gymnasiet, men några år senare började han på Komvux. Där läste han sitt livs första bok, Pärlan av John Steinbeck. Det blev en vändning som tände hans lust till att själv skriva.
I boken 16 rader har Petter samlat de mest betydelsefulla texterna ur sin stora produktion. Till varje text har han skrivit kommentarer om hur han tänkte och kände när texten kom till. Vilka referenser han använde. Vad han inspirerades av: sådant han hört, sett, läst eller varit med om. Vilka nyckelorden är, hur har han lagt upp sin berättelse och vilka bilder och känslor han vill förmedla.
Boken visar hur Petter närmat sig språket utan hämningar, både genom att skriva och läsa, och kan därför användas som ett verktyg för att inspirera och öppna nya synsätt för oss att se på text och litteratur.

Här kan du köpa boken på Bokus.
Här kan du köpa boken på Adlibris.