Ska det finnas barnfria kaféer?

Apropå den nygamla debatten om barnfria zoner på kaféer eller andra platser, så tänkte jag publicera den här gamla krönikan som publicerats i Allas Veckotidning:

Ska krogar och kaféer vara barnfria zoner?

Barn på restauranger väcker starka känslor. Ska krogen vara en plats för alla – eller bara för vuxna? För några månader sedan stormade det i debatten när en mamma nekades att köpa vin på en hotellbar i Stockholm, sedan bartendern sett henne amma. Även skyltar om att barn inte är välkomna på vissa kaféer har rört upp känslor.
Vad tycker du, ska kaféer och krogar vara reservat för vuxna? undrar Helena.
För det första tycker jag inte att en ammande mamma ska dricka vin. Min absoluta övertygelse är att föräldrar ska hålla sig nyktra runt sina barn, både mammor och pappor. Vare sig de ammar eller inte. Jag tycker det var en rakryggad bartender som faktiskt vågade säga ifrån. Sådana bartendrar är det tyvärr ont om. Om jag fick en krona för varje gång jag önskade att någon hade sagt till min mamma eller pappa att nu fick det vara nog ¬– såg de inte att tösen mådde dåligt vid krogbordet – då hade jag varit en rik kvinna nu. I stället fick jag sitta kvar och öva in snapsvisor, som jag sedan kunde uppföra till allmän bejublan.
Barn vill inte att deras mammor eller pappor ska vara berusade, så är det bara. Inte om de får välja. Tyvärr får de sällan det.
Däremot tycker jag absolut att barn ska få lov att gå på restauranger och lära sig vett och etikett och pröva nya maträtter. Jag förstår inte alls den här antipatin kring barn. Som min svärfar en gång så klokt sa om ett par ovanligt stökiga barn: ”Det är sällan det är barnen det är fel på – det är oftast föräldrarna.”
Det är viktigt för oss alla att barn får lära sig att umgås sig i sociala sammanhang. Jag kan tjata mig blå om bordsskick och trevlig samtalston och det njutbara i att pröva något nytt hemma vid matbordet, men det är inte förrän de får gå på restaurang – kanske just med farfar – som femtioöringarna trillar ner. Då sitter de som ljus och är så stolta och nyfikna på allt från roliga detaljer i inredningar till tandpetarna på bordet.
Min erfarenhet är dock att det är mycket lättare att ta med sig barn på restaurang i utlandet. De är vana vid barn. Ofta har de till och med kritor och papper för att ungarna ska ha något att göra medan de väntar på maten, eller till och med en liten lekhörna. Väldigt opretentiöst, men mycket uppskattat bland oss föräldrar. Med liv och rörelse och ett överseende leende om någon råkar spilla. Dessa krogar och kaféer är alltid fullsatta. Det är inte heller svårt att ge rejält med dricks på sådana ställen.
Därför blir jag närmast förvånad när jag läser om en hamburgerrestaurang i Kent i Storbritannien som har hängt upp en anti-myggapparat som sänder ut ett högfrekvent ljud som bara barn och unga kan uppfatta. För att slippa ha barn och unga där.
Man tar sig för pannan, eller hur? Jag tror de kommer att gå i konkurs ganska snart. För barn är en del av samhället, och återigen, det är knappast ungarna det är fel på – snarare de vuxna.

3 kommentarer

Klokt, Hillevi. Det är inte barnen, i det här fallet är det verkligen föräldrarna. Att lära sig fungera socialt är inget som går av sig självt, det behövs bra hjälp av kloka, tålmodiga vuxna som sätter gränser och visar möjligheter. Men ritpapper och kritor är en väldigt bra hjälp på vägen, de också 🙂

Ja, visst är det! Och om bara föräldrar kunde stänga av sina iphones och ge lite uppmärksamhet till sina barn så skulle de inte behöva skrika så högt för att höras. Heller.

jaha! och hur kul är det att sitta på en restaurang & äta god mat, när en mamma kommer med sitt barn
& byter blöjor på sitt barn mitt på bordet. VIDRIGT