Varför firar vi Kyndelsmässodagen?

Alla vi som brukar lyssna till Spanarna i P1 vet att Kyndelsmäss har med ljus att göra, samma ord som engelskans ”candle”. Men det känns ändå lite oklart och svårt att förklara när åttaåringen frågar. Så varsågoda, Kyndelsmäss enligt Wikipedia:

Kyndelsmässodagen, kyndelsmässa, Jungfru Marie kyrkogångsdag, Herrens frambärande i Templet, är en dag i almanackan, och i kyrkoåret en festdag ägnad minnet av hur jungfru Maria 40 dagar efter födelsen bar fram Jesus i templet.
Händelsen, som härrör från judisk tradition, skulle ha ägt rum på den 40:e dagen efter barnets födelse. Fyrtio dagar efter den 25 december, som är dagen på kyrkoåret då minnet av Jesu födelse firas, blir den 2 februari som också bär namnet kyndelsmässodagen i den svenska almanackan.
Sedan 1772 firas kyndelsmässodagen i Sverige på söndagen närmast före eller efter 2 februari. Kyndelsmässodagen avslutar jultiden på kyrkoåret och kallas därför ibland för lilla julafton.

2 kommentarer

Hej Hillevi! Jag ville bara tacka så hemskt mkt för idag! Kul att träffa dig och passet var galet roligt!
Kram fr Suzan
www,ettdussinpannor.blogspot.com