God alternativ jul på Kupan!

På väg till förlaget slank jag in på second hand-affären/fiket på Röda Korsets mötesplats Kupan på Söder i förra veckan.
Och bland alla julsaker så dyker plötsligt en gammal granne upp.
”Men hej Hillevi!”
Han berättar att de ska anordna en alternativ jul för de som kanske annars ska sitta ensamma.
”Vet du någon som kan sponsra oss med 50 julklappar?”
”Tja, ni kan få böcker av mig, om ni vill”, sa jag.
”Men det är ju helt fantastiskt!”, ropade han. Som om en stor börda lyftes från hans axlar i samma ögonblick.
Äsch, tänkte jag.
Men det var ändå något speciellt med att sitta och signera alla de drygt 50 böckerna. För jag tänkte på mamma. Att hon hade kunnat vara en av dem som kom dit. Om hon hade levt. Och jag tror hon hade gillat att få en sådan rolig bok. Med stor igenkänning och många glada skratt.
Jag tycker om att ge bort böcker till kyrkans barnverksamhet och andra som vill sprida glädje. Man mår bra av att förmera sig, i stället för att förminska sig. Som Maya Angelou en gång sa: ”If you get, give. If you learn, teach.”