Dagens krönika i Metro: Choklad lika stark drog som kokain

Nu finns dagens krönika i Metro ute – läs den här.

2 kommentarer

Bra krönika!! Att träning hjälper mot sötsug har jag alltid upplevt när jag kommit igång med träning efter en tids uppehåll, men jag är lite nyfiken på var informationen är tagen ifrån

Ur SvD:
”När SvD ringer upp Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet blir beskedet att sockerberoende inte existerar som diagnos i Sverige. På Socialstyrelsen hänvisar man till Folkhälsoinstitutet och där hänvisar man vidare till Mai-Lis Hellenius, professor på Karolinska institutet.
–Sockerberoende är ingen diagnos. Det hindrar inte att man kan uppleva ett sug, men personligen tror jag att problemet sitter både i hjärnan och i musklerna. Det är väldigt viktigt att röra på sig för då förbränns kolhydraterna i musklerna, annars seglar de runt i blodomloppet där de gör skada, säger hon.”Även Petra Lundström, diplomerad Idrottsnutrionist av The Medical Commission of the International Olympic Committee, menar att sockersuget ofta handlar om hunger, att man ofta får i sig för lite eller felaktig energi:
”Fysisk aktivitet fungerar hämmande på aptiten. Man äter mindre om man motionerar än om man är stillasittande. Motion tydliggör hunger- och mättnadssignaler.”