Mat och träning – en hel vetenskap

Hanna undrade om maten och träning:

”Du Hillevi, jag tänkte på en grej. Nu när du tränar så bra och duktigt, har du ändrat din kosthållning något? Hur ser din kost ut? Har du några bra mattips? Jag tycker det är så svårt att äta nyttigt. Vill så gärna, men det brukar oftast bli det gamla vanliga ändå.”

Svar: Hej Hanna. Ja, jag satt på ett sex timmar långt seminarium i går för att försöka greppa vad som händer i kroppen och hjärnan när vi tränar – och hur viktigt det är att äta rätt grejer då. Till slut började det nästan brinna i huvudet.
Idrott och mat är en hel vetenskap, tro mig.
Men om jag bara ska gå till mig själv så har flera saker hänt:
* Jag äter mycket mer ägg och lax än tidigare. För att det håller mig mätt länge.
* Jag äter också fler gånger om dagen, men mindre portioner. För ska man träna hårt och springa mycket så går det inte om man är proppmätt – eller hur?
* Jag försöker också få i mig en balans av proteiner, kolhydrater och fett. Alla de tre är livsviktiga för att kroppen ska fungera.
* Jag är noga med att äta något, gärna ett mål mat, eller åtminstone ett mellanmål direkt efter träning. Gärna inom 30 minuter, men absolut inom 2 timmar.
* Jag äter mer grönsaker, frukt och blåbär.
* Jag dricker lite mer vatten och lite mindre kaffe.

Inga jättegrejer kanske. Men jag försöker också undvika socker, för jag om jag äter socker så tar det en hel vecka innan jag får ordning på matvanorna igen.
I övrigt tycker jag Marathon-Mia skriver så oerhört klokt om detta med mat och träning, här.