Warning: Constant WPLANG already defined in /home/granding/flytt.hillevi.nu/wp-config.php on line 69
Hur mycket ska barnen få se på tv? – Hillevi Wahl

Hur mycket ska barnen få se på tv?

(Krönika publicerad i Allas Veckotidning hösten 2010)

Titt som tätt kommer det nya larmrapporter om att barns tv-tittande kan vara skadligt. Forskare menar bland annat att de kan få störd nattsömn, sämre inlärningsförmåga och bli överviktiga.
Samtidigt älskar barnen att titta på Bolibompa och vi föräldrar kan tycka att det är rätt skönt att de sitter stilla en stund så vi hinner pyssla med lite annat under tiden.
”Min sambo vill att vi ska förbjuda våra barn att titta mer än två timmar om dagen. Men jag tycker att det är okej att de tittar lite mer, så länge de bara mår bra och är ute och spelar fotboll och rör sig också. Vem har rätt?” undrar Alexander i Märsta.Det beror nog på vem man frågar. Ställer man frågan till experterna så menar de att små barn över huvud taget inte ska titta på tv. Och de stora ska bara sitta framför tv:n två timmar, på sin höjd. Men eftersom jag har träffat flera av de där experterna så vet jag att de knappast har varit några mönsterföräldrar själva, så man måste ta deras råd och rön för vad det är: Intressant forskning, men inte alltid helt lätt att tillämpa i vardagen.
Eftersom jag lever i en journalistfamilj, så är vi vuxna storkonsumenter av media. Vi läser fem-sex tidningar varje dag, lyssnar flera timmar på radio, är ständigt uppkopplade med dator och mobil och är dessutom i princip beroende av att få se tv-nyheter och någon bra tv-serie eller dokumentär innan vi går och lägger oss. I vår familj skulle det därför snarast verka smått löjligt om vi förbjöd våra barn att titta på tv.
Men vi är noga med att det ska vara bra, reklamfri tv, som Barnkanalen och Bolibompa. Ett tag hade vi kabelkanaler med barnprogram som de fick titta på, men det fick vi sluta med när fyraåringen började drömma hemska mardrömmar och alla barnen höll på att tjata ihjäl oss med krav på nya leksaker.
Det är också viktigt att de får röra på sig ordentligt varje dag. Växande kroppar behöver det. Men det är inget vi behöver tjata om – efter en dryg timme framför tv:n så skriker de att de vill gå UUUT! ¬– och då är det snarare vi vuxna som har fastnat framför datorn. Igen.
Över huvud taget är det sällan våra barn sitter stilla framför tv:n. De rullar runt på golvet, brottas och kittlas, härmar tv:n för att lära sig nya ord på svenska eller engelska, sjunger med eller svarar på frågor, hoppar upp och dansar till musiken, osv. Så att de skulle bli försoffade eller fördummade har åtminstone inte vi märkt av.
Det skadliga handlar nog mer om när barn lämnas ensamma framför tv:n och ser sådant de inte kan hantera eller processa. Eller när tv:n används alltför ofta som barnvakt, när barnen inte får den vuxenkontakt de så väl behöver.
Så sitt gärna med era barn eller barnbarn och kolla på tv. Det gillar de. Jag håller just på att lära mig intressanta fakta om Stora Maskiner på Bolibompa. Barnen kan precis allt om grävskopor, vägvältar och hjullastare. Fascinerande! Ibland är det skönt när barnen får vara superexperter – och vi får sitta och lyssna storögt till dem. För de både kan och begriper mycket mer än vi tror.