Sanningen om pojk- och flickkläder

Ibland blir man lite omskakad av andras blogginlägg. Som det här klartänkta, välformulerade debattinlägget av Jennie på Den nya bloggen, kring pojkars och flickors klädsel.
För det handlar inte längre om rosa eller blått, utan vilken sorts rörelsefrihet flickorna ska ha. Ett litet utdrag:

Jennie: Ja precis, men en femårig tjej som är 116 cm är väl lika lång som en fyraårig kille som är 116, och de ska väl ha 116 bägge två? (Visar två tröjor i 116, killtröjan har ca 4 cm längre ärmar, är ca 5 cm större i bröstvidd och är större i ärmöppningen)

Lindexkvinna: Jaa.. Jo men det är väl mer att det är större rörelsevidd i pojkkläderna. Dom busar ju runt på ett annat sätt.”

De busar ju runt på ett annat sätt? Jamen, det är kanske för att de har kläder som de kan röra sig i, for crying out loud.
Och så undrar folk varför vi klär Lykke i pojkkläder.

4 kommentarer

Ja men eller hur!

Och sen handlar det ju väldigt mycket om hur de blir bemötta av vuxna, och andra barn, beroende på kläderna. Man är generellt mer benägen att tro att en liten tjej i fluff är skörare, man gullar mer med henne, och man fokuserar mycket på hennes utseende. Jag hoppas mina ev barn kan få vara barn så länge som möjligt och ovetande om att de är ett kön som de ska gruppera sig efter.

Jag ville att min pojke på två år skulle ha en röd t-shirt. Fanns bara på tjejavdelningen och då var den både insvängd och mer urringad än pojkarnas. För tvååringar!
Vet också en mamma som har en pojk och en flicka, tvillingar. Hon får alltid köpa en till två storlekar större till tjejen för att hon ska få samma rörelseutrymme som brorsan, så att tröjorna täcker naveln om ungen sträcker på sig osv. Ändå följer de varandra i längd och vikt. Makalöst.

Jag håller helt med dig där, Alex. Jag blir förvånad många gånger över hur föräldrar klär sina flickor. I alldeles för tajta kläder – hur ska du kunna röra sig? I alldeles för ömtåliga kläder – hur ska de våga skita ner sig och klättra i träd? Och i alldeles för lite kläder, inte minst. Hallå, alla föräldrar, strumpbyxor och kort kjol räcker faktiskt inte när det är fem minusgrader ute!

Visst vill vi klä våra barn ”snyggt” men vem sätter min personliga/min dotters standars för vad som är just snyggt?
Fundering:
Lockas pedofiler mer av barn som har åtsittande/för små kläder? Alltså – riskerar man att utsätta sitt barn för högre risk genom att följa ”mini-modet”?