Hur kommer alla grejer hit?

Sjöhistoriska museet har en stor ny utställning om hur alla varor kommer till Sverige. Det mesta kommer ju sjövägen. Och jag har sällan sett mina ungar så koncentrerade som när de skulle ”blippa” av koden på alla importgrejer, för att se hur sjövägen lyste upp på jordklotet.
För inte visste de att bananer kom från Sydafrika, och var ligger det, då? ”Och jösses vad mycket saker som kommer från Kina!”, sa Elliot lyckligt, eftersom han ju lär sig kinesiska i skolan och därför har Kina som ett litet specialintresse.
Och hur bor sjöfolket ombord? Hur ser det ut på kontainerfartyg – och hur såg det ut på lastfartyg för hundra år sedan?
Spännande och lärorikt. Helt klart värt ett besök i mellandagarna.

Som vanligt finns ju också lekrummet Saltkråkan, där man kan köra Ångbåten Ljusterö, segla Vedjakten Josefina och leka affär i de små handelsbodarna.

1 kommentar