”Mamma, varför är tomten full?”

I senaste numret av mama finns en stor intervju med mig och Sanna Lundell. Om våra barndoms jular.

”När jag var 8 år gick plötsligt julen från att vara en barnfest till att bli en vuxenfest. Kul för vuxna, men inte så roligt för barnen. Det intogs stora mängder alkohol, och när vi förut hade haft en jättefin tomte med lykta och allt, kunde man nu inte veta om tomten alls skulle komma – och kom han var han full och hade satt på sig en E.T-mask för att skoja till det”, berättar Sanna Lundell.

I en artikel intill berättar Ulf Zetterman på behandlingshemmet Ersta Vändpunkten om hur det ser ut hos många barn i jul:

”Vart fjärde barn i en vanlig skolklass lever med missbruk i sin närhet. De blir världsmästare på att hålla skenet uppe”, säger han.

1 kommentar

vi hade förr en tradition med tomterace i vår by. De unga vuxna männen som ännu inte hade skaffat barn fick ansvar för paketutdelningen. vi delade upp gårdarna mellan oss och for iväg. i varje gård fick tomten nåt värmande. Det var lite av en sport bland gårdsfäderna att bjuda frikostigt med starkvaror innan tomten släpptes iväg. Vissa gårdar var mer fruktade än andra för de bjöd även på julmat. Och det kunde bli många gårdar för varje tomte. På slutet blev det inte mycket av paketutdelningen. På morgonen därpå hämtades tomtarna upp med bil. De låg i källare, i utebastun, i garage, och i nåt fall i diket.

Julen kunde vara helt fantastisk om den vore lite mer som Jul med Ernst K. Fridfull glad och varm.