Graça Machel – en sann barnrättshjälte!

För ett tag sedan fick jag den stora äran att intervjua Årtiondets Barnrättshjälte, Graça Machel, som tillsammans med sin make Nelson Mandela hade röstats fram av 23 miljoner barn i 53 000 skolor i 101 länder.

Min stora intervju – 4 sidor! – med denna enastående, kraftfulla kvinna finns i nästa nummer av Allas Veckotidning (nr 47 som kommer ut 18 november). Köp och läs, för hon har så oerhört mycket klokt och insiktsfullt att berätta om utsatta barn och vad de behöver för att må bra mitt i alla krig och akuta kriser.

Och så har hon en sådan fantastisk kärlekshistoria med Nelson Mandela. Jag blev varm i hjärtat när jag såg henne lysa upp bara hon sa hans namn. Kärlek på äldre dar. Vackert, vackert!
För att inte tala om betydelsen av den nationella insatsstyrka av erfarenhet och klokskap som hon ingår i, ”The Elders”, tillsammans med bland andra Kofi Annan, Desmund Tutu, Jimmy Carter, Nelson Mandela, Mary Robinson och den nyligen frisläppte Aung San Suu Kyi.

I dagarna har det också blivit klart vilka tre vardagshjältar som är nominerade till ”Lilla nobelpriset” nästa år. Och du kan vara med och påverka vem som vinner det.

Var med och rösta fram årets Barnrättshjälte! World’s Childrens Prize är öppen för alla barn, skolor och humanitära organisationer.

De nominerade 2011 är:

Cecilia Flores-Oebanda

Cecilia Flores-Oebanda, från Filippinerna nomineras för sin outtröttliga kamp mot barnarbete och människohandel, samt stöd till flickor som varit sexslavar..
Läs mer om Cecilia

Murhabazi Namegabe
Murhabazi Namegabe, från D.R. Kongo nomineras för sin farliga kamp för att befria barn som tvingats bli barnsoldater och sexslavar.

Läs mer om Murhabazi

Monira Rahman
Monira Rahman, från Bangladesh, nomineras för sin orädda kamp för främst flickor som attackerats med frätande syra eller bensin och fått sina utseenden förstörda.
Läs mer om Monira