Är det snuskigt att låta barnen sitta i kundvagnen?

(Krönika publicerad i Allas Veckotidning 2010)

Förr kallades Sverige för världens renaste land. Men numera är det ofta sorgligt smutsigt på gator och torg.
Kanske är det för att vi försöker besvärja kaoset – och svininfluensorna – som vi så noggrant skrubbar rent runt vår egen plätt. Det gnuggas och spritas över hela Sverige. Och när vi tvingas dela utrymme med andra kan det bli små vardagskollisioner.


Veckans brevfråga kommer från Anna i Stockholm och handlar om kundvagnar:
”I dag blev jag utskälld av en äldre dam i mataffären som tyckte att det var extremt snuskigt att jag lät min treåring åka i kundvagnen. Alltså, i själva matdelen. Jag har låtit alla mina barn göra detta, när de har varit som tröttast, utan någon som helst tanke på hygienaspekten. Jag brukar tänka att det är bättre att de sitter där än att de ligger på golvet och skriker. Vad tycker du?”
Visst är det tråkigt att vi inte kan vara snälla mot varandra, utan måste gå och titta snett på våra medmänniskor i matbutiken och till och med skälla ut folk. Min första tanke är dessutom att det passerar så mycket människor varje dag i en matvarubutik att det måste krylla av smuts och bakterier i alla fall. Att just kundvagnen skulle vara en utsatt plats har inte heller jag tänkt på.
I vår familj har vi också låtit barnen sitta i vagnen och hjälpa till att håva in matvaror, framför allt i den åldern när alternativet är att de ligger och tokskriker i någon godisgång. Det har jag inbillat mig att butiksägarna också föredrar. Livet blir mycket lättare då, för både kunder, föräldrar och personal.
Men för att rent vetenskapligt kolla hur det ser ut på bakteriefronten ringde jag upp en stor matbutik i centrala Stockholm. Så här svarade Louise, som är hygienansvarig:
– Kundvagnarna står ju oftast utomhus och där utsätts de för både smuts, avgaser och bakterier. För att inte tala om tusentals händer varje dag. Det gör nog varken till eller från om ett litet barn sitter i en kundvagn.
¬– Det är snarare matvarorna i själva butiken som kan smutsa ner. Innehållet i förpackningar kan rinna ut, glas kan gå sönder och kladda ner och mögla. Ser vi det, eller om kunderna larmar, så tvättar vi såklart vagnen omedelbart. Annars rengörs vagnarna i princip aldrig.
Men det här med barn och smutsiga skor? Blir det inte snuskigt?
– Nej, själva vagnarna är inget större problem. Handtagen, däremot är riktiga bakteriehärdar. Och det är klart, ibland kan man se att barn sitter och lutar sig fram och suger på de där handtagen. Det är inte särskilt fräscht. Det borde man kanske tänka på, som förälder.

I USA finns det matkedjor som har spritade servetter vid ingångarna, så man kan tvätta av handtagen när man tar en vagn. Vore det något för svenska matbutiker att ta efter?
– Nej, det är inte aktuellt. Men det är fritt fram för vem som helst att ta med sig en liten flaska handsprit i väskan och torka av handtagen. Annars kan man välja att ta en vanlig varukorg i stället. De diskas dagligen i en stor diskmaskin.
Tack Louise. Nu vet vi. Och Anna, nästa gång du blir utskälld i matbutiken kan du visa upp den här krönikan.