Mer om bistånd till kvinnorna

Det är flera organisationer och privatpersoner som hört av sig efter min krönika i Metro i tisdags och vill veta mer om var jag hittade statistik om bistånd till kvinnor:

”Hej Hillevi!
Jag arbetar på Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet och jag tycker din kolumn i Metro tisdags om biståndet var intressant. Vart har du hittat statistiken ”Ändå avsattes bara 7,5 miljarader dollar av världens samlade bistånd på 108 miljarder dollar till kvinnor”? Skulle vilja använda den statistiken i en skrift vi ska publicera i vår.
Mvh, Sepideh”

Svar: I en debattartikel i Aftonbladet 2007 citerar t ex organisationen Kvinna till kvinna en ny rapport från AWID (Association for Women’s Rights in Development). Den rapporten visar att trots att det globala biståndet ökar så är biståndet till kvinnor minimalt.
Det lilla bistånd som trots allt ges till kvinnor kommer oftast från – tadah! – andra kvinnor.

Läs hela debattartikeln här. Den är mycket intressant.