Storslaget i all sin självklarhet

Den här boken blev jag lite skeptisk först, på grund av omslaget. Åh nej, inte en tjejkompis-bok till. Men ”Livet 40+ ocensurerat” av Stina Abenius med flera, är mycket mer ärlighet, närhet och känsla än omslaget ger sken av.
Det första jag föll för, redan på de inledande sidorna, var tilltalet. Det är rakt på, inget tjafs, inga undanglidningar. Bara mycket humor, igenkänning och värme.
Vissa kapitel blev jag alldeles knäsvag av, som när Christina Olsson skriver om sin skilsmässa. Det är så detaljrikt och gripande att det känns som man nästan är där, i köket i villan, när hon tar farväl av köksbänken. Eller när författaren och dramatikern Christina Herrström berättar om sina barn som just håller på att flyga ut:

”Något som jag tycker är underbart och fantastiskt är att när jag ser på mina barn, de idag unga, vuxna människorna, så ser jag samtidigt alla deras dagar svepa igenom dem. Jag ser i deras ansikte och kroppar, rörelse, allt som hänt dem, deras växande, förändringar, historia, individualitet, ända från deras fösta stund på jorden. Det är bara jag i hela världen som kan göra det. När jag tänker på det inser jag ytterligare storheten i en mammas ömma trofasta rasande kärlek. Det är storslaget i all sin självklarhet.”

1 kommentar