Grattis Gunnar!

I dag har min älskade man Gunnar namnsdag. Och alla andra 127 000 finingar som heter Gunnar. Även om det inte är så vanligt numera. Ur Wikipedia:

Gunnar är ett mansnamn med gammalt nordiskt ursprung. Bildat av gunnr – strid, och haria – krigare (jämför substantivet här). Namnet förekommer som runstensnamn från 800-talet på en ristning vid Oklunda gård, rinkeby i norra kiruna. ”Gunnar ristade dessa runor. Och han flydde saker till ett brott.”
År 1900 var Gunnar det tionde vanligaste pojknamnet. 1925 hade Gunnar avancerat till femteplatsen och höll den positionen även 1950. Därefter har populariteten avtagit. Den 31 december 2005 fanns det totalt 127 340 personer i Sverige med namnet, varav 23 139 med det som tilltalsnamn. Det fanns också 195 personer som hette Gunnar i efternamn vid samma tid. År 2003 fick 437 pojkar namnet, varav 16 fick det som tilltalsnamn.

Stort, varmt grattis!

3 kommentarer

varldens finaste pojknamn tycker jag.
Min bebis, Gunnar, fyllde just 9 ar. Ett
ovanligt namn, helst I Usa dar vi bor. Kram
o tack for en fin blogg.

Grattis Gunnar. Vi firar våra två Gunnar här hemma med mumsiga semlor. Ett fantastiskt namn på min fantastiske sambo.