Låt varje unge skriva en roman

Förra veckans kolumn, där jag skrev att vi håller på att skrämma våra barn till tystnad, har väckt debatt. Många skriver att barnen måste lära sig att lyda – annars utbryter total anarki.
Jag har inget emot ordning och reda. Men att hota och skrämma barn är fel metod. Det visade inte minst den prisade dokumentärserien om Klass 9A. Där fick vi se vad som händer när ett gäng intelligenta och lyhörda lärare tog sig an en ”problemklass”.
En av tv-seriens ”superpedagoger”, Gunilla Hammar Säfström, klassföreståndare och lärare i svenska och livskunskap berättade härom kvällen för ett fullsatt Folkets hus i Stockholm, om hur hon gjorde. Hon fick alla elever att skriva en roman. En roman om sitt liv. Den skulle innehålla fem kapitel:
1. Födelsen, 2. Min första dag på gymnasiet, 3. Dagen efter bröllopet, 4. Firmafesten och 5. Min sista dag i livet.
På så sätt fick eleverna inte bara gå tillbaka till sina rötter, de fick också sträcka ut sina armar mot framtiden och formulera sina drömmar, farhågor och förhoppningar om livet.
När hon läste valda delar ur elevernas romaner för resten av klassen trodde de att det var skrivet av riktiga författare, så briljant var det. Alla var förvånade, de själva, klasskompisarna, föräldrarna, de gamla lärarna – men inte Gunilla. För hon visste att bakom varje vackert ansikte i klassen så fanns det en berättelse.
Genom att dessa lärare gjorde det mest elementära, såg varje elev, så fick de ordning och reda i klassrummen och Klass 9a blev en av Sveriges bästa klasser.
Och de gjorde det helt utan hot om någon skamvrå eller uteslutning ur gruppen.
Den där totala disciplinen skapade de inte heller. Vilket visade sig när Klass 9A fick pris som årets bästa dokumentär. Det var stor tv-gala i Globen. Gunilla hade Ala till bordet, killen som inte hade medverkat på en enda gympalektion sedan i tvåan. Nu hade han blivit en helt ny kille, inte minst i sättet han talade, tittade och förde sig.
Men mitt under direktsändningen så ringde hans telefon. Och han svarade! Gunilla bannade honom, men han log bara glatt.
”Det är luuugnt, Gunilla, det var bara min moster som ringde och sa att jag var skitsnygg i kostym!”

PLUS: Brad Pitt – hysteriskt rolig i nya filmen Burn after reading.
MINUS: Efter 69 år tillsammans tvingas Sven och Inga Kaudern i Malmö flytta isär – för att få rätt till vårdboende. Omänskligt!