Krönika om kaoset på fritids

Min krönika till morgondagens Metro finns redan på nätet. I dag handlar den om fritids – och att det går uppemot hundra ungar i varje grupp.
Under rubriken Vem vill vara ensam med trettio ungar? skriver jag bland annat:

”Jag har redan börjat få ångest för att min femåring snart ska kastas in i detta kaos. Vågar man ens lämna sina barn där? Många föräldrar jag pratar med blir närmast chockade när de kommer och ska hämta sina barn. Ljudnivån skulle ge vilken vuxen människa som helst tinnitus. Hade det varit en arbetsplats för vuxna skulle skyddsombuden genast stänga den. Men för barn – och fritidsledare – är det tydligen alldeles acceptabelt. Liksom att det ständigt pågår konflikter som pedagogerna inte hinner hålla koll på.
”Det är knappt man vågar gå på toaletten”, säger en fritidsledare.

Hur är det på ert fritids? Berätta!

3 kommentarer

Hej Hillevi!
Gissa om jag hade ångest när jag och dottern sa adjö till trygga dagis-tiden och fröknarna med ögon som såg allt…. Men både skola och fritids har visat sig inte vara den mardröm jag förväntade mig. När jag hämtar dottern på fritids på eftermiddagen så är ljudnivån lägre än på dagis. De pysslar inomhus eller leker utomhus. De fritidsledare som min dotter har verkar iallafall ha bra koll barnen och säger till när både svordomar och höga röster hörs. De lärde sig snabbt vad barnen heter och säger alltid hej-då till dem och stämmer av med mig om det har hänt något speciellt under dagen.
Så för min del känns det tryggt och min dotter mår bra. Jag hoppas det kommer att bli lika bra för din del när den tider kommer!

Bra att du tar upp ämnet, jag är också orolig för min 5-årings skol- och fritidsstart nästa år. Jag har hört lite både och från andra föräldrar. Det är mycket barn i fritidsgrupperna verkar det som, och jag har svårt att se hur pedagogerna ska hinna se alla barn. Men som sagt var, jag vet många vars barn tyckt att det varit väldigt roligt att gå från förskolan till skolan. Och andra barn som tycker fritids är lite för stökigt.
Men det är skönt att läsa de andra kommentarerna, med positiva erfarenheter från fritids.

Måste också skriva och berömma min sons fritids. Hade en hel del farhågor inför höstens start i sexårs, och var tacksam över att vara föräldraledig och på så viss kunna ”slippa” fritifs om det visat sig för illa…
Men – personaltätheten är hög, och de har verkligen järnkoll på barnen. Trevliga aktiviteter dessutom. Utevistelse, innelek och högläsning. Sonen älskar fritids och bli ofta arg när jag kommer för att hämta…Skall också tilläggas att vi bor i ett område där de flesta verkar ha möjlighet att hämta sina barn ganska tidigt, så framåt fyratiden är det inte många barn kvar. Det är bara att vara tacksam…