Om pappors fingertoppskänsla

Annica Dahlströms råd och rön poppar upp lite då och då i tidningarna och kallas vetenskap.
Man kunde tro att vi en gång för alla hade slagit hål på alla hennes källor. Men härom dagen hörde jag det där igen, att pappor inte skulle ha fingertoppskänsla för sina barn, och att deras begränsade synfält gjorde att de inte kunde se vad barnen behöver.
Hahahaha! vill man ju säga. Rent spontant.
För det är ju så larvigt så bara det borde diskvalificera Annika D från att göra sig hörd i debatten något mer.
Men tydligen inte.
Så jag drar fram riktig vetenskap. En av de bästa debattartiklarna i DN på länge, från 2007, där riktiga forskare slår hål på Annicas myter. Bland annat den om fingertoppskänslan och hörseln:

”Pappor är inte lämpade att ta hand om spädbarn, menar Dahlström och hänvisar bland annat till för dålig känsel i fingertopparna, dålig hörsel och begränsat synfält.

Det finns faktiskt vetenskapliga studier där man undersökt pappors fingertoppskänsla för sina barn, även om de saknas i Dahlströms referenslista. Trots ögonbindel, näsklämma och hörselskydd kan en majoritet av pappor identifiera sina egna nyfödda barn efter endast en timmes umgänge, bara genom att känna på deras händer.

I studier av kommunikationen mellan barn och föräldrar ser man att både mammor och pappor anpassar röstläget – pratar babyspråk – och imiterar barnets jollerljud, varvid barnet härmar tillbaka. Mäns hörsel är alltså tillräckligt bra för att uppfatta barnets signaler. Enligt Dahlström gör mäns begränsade synfält att de inte kan uppfatta barn eller dammråttor. Vore det så förstår inte vi varför de tillåts vara piloter, taxichaufförer eller flygledare.”