Barn ska leka med elden!

Försiktigt, försiktigt! Det måste vara en förälders vanligaste ord. Här i Trygghetsnarkomanernas land gör vi allt för att barnsäkra världen. Det är varningstexter på varenda liten plastbit, allt som är vassare än en golfboll anses vara ett dödligt vapen och möbler utan runda hörn åker ofelbart ut ur paradvåningen.
Jag är inget undantag. Jag har själv varit där.
Men efter att ha lyssnat på ett föredrag med Gever Tulley, författare till den kommande boken ”50 dangerous things you should let your children do”, så inser jag att vi gör helt fel. Vi borde göra precis tvärtom. I stället för att skydda våra barn mot det som vi har runt omkring oss, så måste vi lära dem att hantera det:
Låt barnen leka med elden. Inget dataspel i världen kan lära barn hur eld verkligen fungerar. Det måste de få komma underfund med själva.
Ge barnen en egen schweizisk armékniv. De kommer att minnas dagen de fick kniven resten av sitt liv. Det enda du behöver lära barnet är att alltid tälja ifrån kroppen och utåt. Och att alltid hålla bladet knivskarpt.
Hjälp barnen ta sönder gamla elektriska apparater. Typ diskmaskiner. Nästa gång du ska slänga ut den gamla, låt ungarna plocka isär den först. Javisst, det är jättemånga farliga bitar de kan svälja och skära sig på. Men troligtvis gör de inte det – utan tycker det är mycket roligare att åtminstone försöka förstå hur maskinen är uppbyggd.
”Självklart kommer barnen att få blåmärken och skärsår. Men det gör inget. Barn har bra läkkött!”, skrattar Gever Tulley.
Han vet vad han talar om för han har lärt tusentals amerikanska barn att hantera farliga verktyg. Hans berömda Tinkering School – ett sommarläger där barn får lära sig att bygga sina drömuppfinningar – är oerhört populära.
Han hävdar bestämt, att om vi envisas med att försöka ta bort allt som är farligt från våra barns liv utsätter vi dem paradoxalt nog för livsfara. Om hela deras liv har varit fullt med runda hörn, så kommer de med största sannolikhet att slå ihjäl sig på det första vassa hörn de möter. Det är det riktigt läskiga.

PLUS: Annika Lantz är tillbaka i etern. Och hon är bättre än någonsin!
MINUS: Snusket i kylskåpen – framför allt på våra arbetsplatser.