Bara svenskar som blir provocerade?

Lycklig lycklig bloggar om att det tydligen bara är svenskar som blir provocerade av att andra inte dricker. I Ungern, till exempel, struntar de vad du har i glaset. Är det så i de flesta länder? Och varför är det så provocerande i just Sverige? Vad säger ni?

4 kommentarer

Svenskar ar sa stela och radda att visa kanslor att de maste dricka for att slappna av. De langtar efter att bli fulla sa de kan slappa loss, verkar det som. Har aldrig kant av pressen att dricka i nagra andra lander, svenskar ar det enda folk som ar besatta av att bli fulla sa fort de far en chans. I de flesta andra lander anses det pinsamt att vara full. Jag tror Systembolaget har skapat denna kultur. Det ar bara i Sverige som alkohol saljs pa detta vis. Det har skapat en besatthet av att dricka nar man far och kan.

Svenskar dricker inte mer än andra, tvärtom. Minns en finländare som sa till mig att det var så tråkigt att gå på fest i Sverige för folk drack så lite. Det var inte ironi. I många länder är det faktiskt vanligt med att man röker marijuana, t ex i England. I Spanien är kokain-snortande inte ovanligt osv. Svenskar är faktiskt ovanligt nyktra av sig. Du Hillevi verkar ju väldigt provocerad av att en del människor tar sig ett glas vin och kallar det supande och fylleri och jag vet int vad, vet man att man tål ett par glas vin och inte får längtan efter mer alkohol är det väl OK. Vet man däremot med sig att ett glas vin skapar längtan efter mer är det kanske lika bra att låta bli helt men 90 % av svenska folket klarar av att vara måttliga. Att du kallas duktighetsmaffia beror kanske på att du dömer andra som inte lever exakt som du. Att ta ett glas vin är OK för det mesta, att låta bli är lika OK.

Det ar ocksa bara i Sverige man (las du mfl) blir provocerad av ATT folk dricker, och bara i Sverige som en debatt som denna overhuvudtaget skulle kunna paga.

Nja, här i Finland är nog pressen att dricka precis lika stor som i Sverige. Och i Finland finns också en motsvarighet till Systembolaget, med skillnaden att mellanöl får säljasd i vanliga butiker (dock ej kvällstid).Och att bli stämplad som (eller är det kanske en komplimang?) ’duktighetsmaffia’ för att man ifrågasätter alkoholanvändning är enbart barnsligt. Alkohol är en drog, och hade den introducerats i samhället idag hade den utan tvekan varit förbjuden. Och jo då, jag tar själv gärna ett glas vin då och då och har tom med varit ordentligt full åtminstone innan jag blev småbarnsmamma. Men ändå. Jag tror jag inte ett smack på att monopolsystemet bidragit till vår alkoholkultur. Tror pressen att dricka härrör just från det faktum att folk inte kan slappna av i festliga sammanhang utan alkohol och dricker man själv vill man inte ha nån torr nykterist som drar ner stämningen. Därför tjatar vi på varandra att dricka, häruppe i det bistra vodkabältet.