Sverker om alkohol

Sverker Olofsson är en annan man som man inte kan låta bli att älska. Inte för att vi ställer in en timer när det är Plus på tv. Men så fort vi zappar runt och han dyker upp, säger vi med en mun:
”Jamen, det är ju Sverker! Vad roligt!”
Hur nu en torrboll kan bli så rolig. Men han blir så härligt upprörd över knasiga telefonabonnemang och termosar som inte funkar.
Nu är han dessutom föremål för en stor intervju i Aftonbladet.
Och killen är tydligen nykterist sedan han var femton år. Mest av gammal vana, men han har en del konsumentkloka åsikter också. (Han tänker med andra ord precis som jag. Jätteklokt.)

Varför är alkohol så farligt?
– Vad är positivt? Egentligen väldigt lite. Folk super ned sig och råkar jävligt illa ut. Kvinnor misshandlas, sjukvården får behandla människor som kört ned sig med alkohol. Jag bryr jag mig inte ett dugg om vad folk gör på fester. Men det är sorgligt att vinet har blivit en kulturfråga, att det har gått därhän.
Är det för att journalister själva dricker en hel del?
– Jag har ingen lust att bedöma det. Men det är en avigsida att en liten grupp har alltför stort inflytande över opinionen. Överallt i media marknadsförs viner. En stenhård framgång för bondelobbyn i Europa. Och ingen enda journalist ifrågasätter det rimliga i att reklamföra vanliga produkter sida upp och sida ned.”

Bra rutet, Sverker. Det där har jag funderat mycket över. Jag tror, som jag har skrivit här förr, att domen mot oss journalister i framtiden kommer att bli mycket hård när det gäller den oförblommerade alkoholreklamen i tv och tidningar.