Försvaret vs hemtjänsten

Nu ska de dra ner på försvaret igen.
Jaha. Ja, jag kan inte säga att jag sörjer något nämnvärt. Det har gått åt alldeles för mycket pengar på det här alldeles för länge. Försvaret har varit som en skyddad verkstad.
Och det här med att man ska fostra unga män. Jo, tjenare. Ingen blir en bättre människa för att han kan bädda en säng och hantera ett gevär.
Däremot tycker jag att det borde skapas en ny allmän värnplikt, för både tjejer och killar. Alla borde tvingas jobba ett år inom hemtjänsten eller vården.
Speciellt när man är runt 18 år. Då tror jag att många unga skulle lära sig ett och annat om livet. Och om människor. Om vår historia och våra rötter. Om medmänsklighet och allas våra tillkortakommanden.
Där kan man snacka om att fostra unga män och kvinnor.
Så ta de där försvarspengarna och pumpa in dem i hemtjänsten och vården i stället. Vi skulle säkert slippa några fullständigt meningslösa våldshandlingar på köpet.

8 kommentarer

Ja du Hillevi. Jag märker att du har jobbat lika mycket inom Försvaret som hemtjänsten. Skillnaden är nog att jag inte tror att Hemtjänsten inte ”fostrar”. Jag hyser den största respekt för de människor som lägger ner sina liv på att vårda andra där det ofta endast innebär att ge personerna en så dräglig tillvaro som möjligt.
Till skillnad från vad du tror dig veta, så handlar värnplikten mycket om att ”fostra” även om det är en bieffekt. Var annars hamnar unga människor i en primärgrupp som de själv inte valt på MSN och där de är tvungna att samarbeta för klara sig själva? Den som inte tror att detta gagnar samhället utgör nog inte någon större resurs för samhället själv.
Satsningar på hemtjänsten utesluter inte att man satsar även på Försvaret.

Nu tror jag nog att föregående talare inte har tänkt till ordentligt. Att påstå att det enda en ung man eller kvinna lär sig i lumpen, är att bädda sin säng och hantera sitt gevär, är lika klyftigt som att påstå att Hitler var en hyvens man. Jag förstår att du aldrig satt din fot på ett regemente och aldrig kommer att göra det, men vi som gjort det har lärt oss bra mycket mer än att bädda. För att nämna några saker man lär sig; Att respektera varandra, att samarbeta, att passa tider, att stötta varandra, att lära känna sig själv mm. mm.
Att fortsätta banta det lilla försvar vi har är bara dumt och enfaldigt. Detta i en tid med mycket oroligheter ute i världen och en riktigt stor granne som rustar upp sin militära verksamhet!
Lära av historien. Pyttsan, finns tydligen inte en enda politiker i alliansen som genomgått historia A med betyget G.
På slutet av min skrivelse vill jag bara påpeka att din kommentar om att vi skulle slippa en och annan meningslös våldshandling om försvaret läggs ned, vill jag bara säga att du har så fel man bara kan ha. Som jag var inne på tidigare lär man sig mycket under sin värnplikt men inte hur man utför meningslösa våldshandlingar. Det argumentet har du bara lyft upp handen och ryckt tag i från ingenstans. Det finns ingen som helst substans i detta! Själv tror jag det är precis tvärom, in med fler ynglingar och låt dem genomgå värnplikten så kommer våldet att minska!
Samtidigt skall det självfallet satsas på vården, håller med om detta till fullo. Jag vet att det är riktigt slitigt att jobba inom det yrket och att det saknas resurser. Men använd inte våra försvarsmaktspengar för det ändamålet!
//Martin C

Vårt försvar existerar inte för att ”fostra” unga människor. Vårt försvar ska finnas för att kunna skydda Sverige och dess medborgare från yttre hot.
Statens huvudsakliga ansvar är att dels upprätthålla lag och ordning inom landets gränser med hjälp av ett välfungerande rättsväsende och att dels upprätthålla en beredskap mot eventuella yttre hot. Därför går det inte att likställa ”hemtjänst” med vårt försvar.

”Att respektera varandra, att samarbeta, att passa tider, att stötta varandra, att lära känna sig själv mm. mm.”
Har man inte lärt sig detta redan innan lumpen så är det ju bara sorgligt.

”Att respektera varandra, att samarbeta, att passa tider, att stötta varandra, att lära känna sig själv mm. mm.”
Har man inte lärt sig detta innan lumpen så är det ju bara sorgligt.

Precis vad jag tycker! Lägg ner det lilla fåniga försvar vi har kvar och sen in med alla bortskämda glin i äldreomsorgen. Jag är så glad att jag har jobbat på ålderdomshem och ska ”tvinga” mina egna ungar till det. Det är en otroligt bra ”skola” att gå!

Men hallå, tvinga 18-åringar att jobba inom vården? Det kan verka som en bra idé, och det kan nog vara bra för vissa ungdomar, men jag vill först ha svar på några frågor:
1. Om vi kan göra det, varför behövs då flera års utbildning till vårdyrken? Jag tror inte det finns tillräckligt med lämpliga arbetsuppgifter åt 100 000 ungdomar.
2. Eller ska vi tvinga våra äldre att ta PMot hjälp av omotiverade tonåringar som inte vill vara där?
3. Hinner den ordinarie personalen med att handleda ungdomarna?

Tvinga alla att jobba i vården, heldumtför man måste passa för ett sådant yrke. Jag tycker att människor i vården (dom som vill jobba med det och inte bara göra det för dom får inget annat jobb)gör ett bra jobb men jag hade inte gjort ett bra jobb där. Alla passar helt enkelt inte. Jag är t ex så kallat äckelmagad, jag avskyr kroppsväskor och odörer, usch. Det hade jag inte kunnat dölja. Nej, vårdtagare är värda människor som är bra på sitt jobb och själva valt det.