Lysande, Birro!

Marcus Birro – själv nykter alkoholist – har skrivit en fantastisk artikel i Aftonbladet i dag. Om människor som vill berätta om sitt liv med spriten.
Det är en så träffsäker skildring. Hör bara:

”Att lämna ett missbruk är att kapitulera, men hur vågar man erkänna sig maktlös i en värld som skriker att det är fel, fegt och fult att vara maktlös?
–?Det går inte … Alkoholen är ju en ritual i vårt land. Det är hårt förknippat med att vara människa. Samhället premierar självcentrering. Vi lever i ett missbrukarsamhälle. Nu finns en oerhörd uppdelning i vi och de. Men ett hemligt liv i skam är ett osynligt liv och ett osynligt liv är inget liv alls.
Jag känner igen det där osynliga livet som Olle Carlsson talar om. Jag stod i nerpissade kalsonger och förhöll mig till yttervärlden genom titthålet i dörren.
Alla jävlar i trapphuset blev fiender. Hela mänskligheten blev fiender. Ju sämre jag mådde, desto mer var allting alla andras fel.
Jag var ständigt rädd. Jag drack för att jag var ensam men fattade aldrig att jag blev ensam för att jag drack.”

Ja, det där med titthålsångesten känner nog alla missbrukare igen…

1 kommentar

Jag har en svaghet (bland många andra): jag fastnar när jag inte förstår något..
Jag förstår inte varför man jämför alkoholister med sådana som dricker ETT glas vin till maten och fördömer den sistnämnda gruppen? Det är som att prata om kraftigt överviktiga och direkt döma den som äter en semla.
Maten är också en ritual i vårt samhälle. Varför ifrågasätter man inte denna tradition att umgås kring maten genom att prata om de överviktigas problem? Hur många överviktiga har inte ett hemligt liv i skam och ett osynligt liv där man betraktar yttervärlden genom titthålet i dörren? Ändå bjuds det Nobel-middagar och INGEN ifrågasätter detta..tvärtom: man filmar tillställningen så att alla i hela världen kan titta på eländet!
Vidare förstår jag inte varför alkoholismen betraktas som sjukdom, men beroendet av amfetamin och heroin inte. Varför är inte nikotinister sjuka enligt lagens mening? Varför anordnar man rökrutor, och bygger fläktar så att nikotinister kan fortsätta med sitt beroende och dö – medan alkoholister kan sjukskriva sig från sitt arbete och få vård?
Hur kan det ena beroendet klassas så annorlunda än det andra?