Pia om hedersrelaterat våld

”Hejsan Hillevi!
Läste i tidningen idag om den 16-åriga flickan som föll / kastades ut från en balkong från 15 meters höjd.
Stor tragedi när en ung människa dör, speciellt på det viset. Citerat från Aftonbladet: ”Det är en av orsakerna till att polisen arbetar efter teorin att det kan ha varit ett hedersrelaterat mord.”
Jag blir så upprörd varje gång jag läser om ”hedersrelaterade mord”. Det finns inget hedersamt att mörda, speciellt inte ett barn!
Det är mord och inget annat! Begreppet ”hedersrelaterat mord” måste bort, tycker att det är kränkande för de flickor/ kvinnor som har bragts om livet på detta sätt. Att fortsätta använda begreppet ”hedersrelaterat mord” gör att det blir mer legitimt att mörda dessa flickor/ kvinnor.
Både som medmänniska, kvinna och mamma så tycker jag att detta är oacceptabelt, både våldet i sig och mediernas sätt att skriva om det.
Snälla Hillevi, kan inte du skriva en blogg om detta?
Slutligen ett stort tack för din underbara blogg! Läser alla dina inlägg.

// Med Vänliga Hälsningar Pia”

Svar: Ja, jag tycker till och med att detta är svårt att skriva om. För jag känner hela tiden att jag vet för lite. Men jag tycker att det är fasansfullt att så många barn – och unga män och kvinnor – far illa i vårt land.
Återigen är det som om alla inblandade, polis, socialarbetare och skolpersonal bara blundar eller accepterar att det förekommer våld och förtryck i vissa bostadsområden ”för att det är så vanligt” och ”man kan ju inte anmäla alla”.
Vi har ett ansvar mot alla barn. Oavsett bakgrund. Alla svenska barn ska ha rätt till ett tryggt liv utan våld och förtryck.
Varför fortsätter vi dela upp barnen i ”vi och dom”?

2 kommentarer

Jag tolkar inte begreppet ”hedersrelaterad mord” som att det skulle vara hedersamt att mörda utan som ett enkelt sätt för pressen att upplysa allmänheten om att det handlar om en invandrarfamilj, vilket man kanske annars inte skulle få påpeka särskilt utan att det blev hallå om det hela. Likaså när man skriver om domar som leder till si och så många års frihetsberövande samt ”utvisning” – återigen för att mer precisera att det inte handlade om en svensk brottsling. I polisradion kan man höra att den misstänkte var en man med ”romskt” utseende. Eftersom man inte får säga att den misstänkte var en zigenare eller en man med typiska zigenarkläder på sig.. Ändå tycks folk vilja veta ifall det verkligen förhåller sig så att svenska tjejer knuffas från balkonger för att de har bråkat med sina föräldrar..