Monica om otekniska kvinnor

”Om man nu skulle vilja vara elak (vilket inte faller mig naturligt – och därför har jag fått träna en hel del 😉 så skulle man ju kunna fråga sig varför kvinnor överhuvudtaget ska få del av föräldrapengen? Låt de slantarna gå direkt till mannen – som ändå måste sköta det praktiska. För tydligen ligger ADB och IT tätt sammankopplade med testiklarna. Hur ska man annars kunna tolka det att kvinnor inte kan – men män kan minsann? Visst är det skönt att vara en liten, okunnig kvinna som inte förstår sig på ”data”. Men slår inte detta PMot oss själva när vi börjar prata om ”lika lön” etc?

Monica”

Svar: Jag tror att det här hänger samman med att pojkar tar sönder allting när de är små. För att undersöka och upptäcka. Flickor får ju inte det. Fina flickor är skötsamma och flickmammor klagar ständigt på dessa jobbiga pojkar som gör sönder så mycket och tar så stor plats.
Och tja. Jag kan själv bli trött på att allting, precis allting, går sönder här hemma.
Det är som om det är en kamp jag inte kan vinna.
Och det ska bli väldigt intressant att få en flicka den här gången. På något konstigt inkonsekvent sätt hoppas jag nämligen att hon också ska ta sönder allting, så hon lär sig använda tekniska prylar och skaffa e-legitimation hos försäkringskassan…

7 kommentarer

Men vad betyder ”jämställdhet” egentligen i praktiken? Att män tar halva föräldraledigheten, sorterar strumpor och kalsingar, lagar mat, fixar alla tekniska prylar hemma och såklart allt i bilen och i båten, men så fort de inte skriver listor, köper födelsedagspresenter, torkar av skåpluckor eller rensar kylskåp – då är vi inte jämställda längre och då ska vi sluta ”curla” med våra män?
Tänk om Gunnar skulle sluta curla med dig imorgon bitti och låta dig sköta ”datan” i framtiden! För han vill väl inte vara din ”farsa” lika lite som du vill vara hans morsa och en tjatkärring. Eller vill du påstå att du är mer korkad än han (trots din utbildning och allt) och därmed inte kan krävas förstå dig på svåra saker som ”data”?
Eller är det lättja, helt enkelt? Du ids inte ta reda på hur man gör för du har ju Gunnar som snällt ställer upp. Ungefär som han skiter i skåpluckorna för att han vet att du rengör dem i vilket fall som helst..förr eller senare..
Jag vill bara visa hur du och många andra av oss tänker. Jag tycker att det är både skrämmande och generande. Män får skäll för allt mellan himmel och jord, men det är fortfarande ok för en akademiker att låtsas vara korkad ifall det gynnar henne i hemmet..
Hur skulle du förresten reagera ifall Gunnar sa till dig: ”Sitt still och var vacker, medan jag fixar datan”? 😉

Jag tycker också att tjejer ska undersöka och ta sönder saker.
Men dom gör bara inte det. Dom leker med barbiedockor..
Har två tjejer och en grabb och förvånas dagligen över att skillnaden är så stor trots att vi erbjuder dom samma möjligheter.

Jag vill även påpeka för dig redan nu att din förhoppning om att din dotter skulle utvecklas annorlunda är en utopi – så länge du själv visar motsatt exempel. Du vet ju att små pojkar identifierar sig med pappan och småflickor med mamman. Pojkarna kommer alltså med stor sannolikhet att likna Gunnar och fixa ”datan” medan dotter kommer att tycka som du ”Gud vad jobbigt – kan inte brorsorna/min pojkvän/Gunnar fixa detta åt mig?”.
Det jobbigaste med barnuppfostran är ju att de små jävlarna inte gör som man säger till dem att göra utan att de härmar hejdlöst vårt egna beteende, vilket många gånger lämnar ett och annat att önska..
Jag vill även påpeka att trots att man som förälder tror sig vara för jämställdhet och verkligen försöker dela alla uppgifter lika mellan könen, då slinker det in en och annan åsikt då och då som avslöjar en på det grymmaste.
Själv har jag åkt dit många gånger när jag har gett råd till mina barn. Jag har t.ex. frågat min dotter om hon inte känner någon kille i hennes klass som skulle hjälpa henne med att sätta upp en hylla, fixa uppkopplingen till datorn, hjälpa till att byta cykeldäck osv.. Samtidigt har jag frågat pojkarna om de inte kan få hjälp av sina tjejer för att sy fickan på jackan eller stryka skjortan.. i all välmening och utan att vilja förminska tjejerna ett dugg 😉

Men Gabriella, vad kan detta bero på? Tar din man sönder saker – men du inte? Alltså är du verkligen helt hundra på att ni ”erbjuder dem samma möjligheter” och exakt samma identifikationsmodeller 😉
Är det alltså så att din man syr era gardiner, men grabben är inte ett dugg intresserad av symaskinen. Och du borrar hål i väggarna och sätter dit hyllorna, men flickorna vill inte bekanta sig med verktygslådan utan föredrar barbiedockorna 😉

Kan inte sluta tjata om ämnet..
Vad kan det bero på att små flickor vill klä sig i rosa klänningar fast deras mammor bär långbyxor?
Min man har en rosa klänning jämt, men inte vill vår grabb klä sig så när han ska till skolan. Är han inte riktigt normal? (grabben alltså 😉
Varför hittar jag alla rosa kläder på flickavdelningen på H&M och på pojkavdelningen hittar jag blått, grått och mörkgrönt? Vart tog rosa byxorna vägen? Vad tänker de på inköpsavdelningen egentligen?

De är som de är! Min dotter gjorde allt ”rätt” redan från början. Gjorde aldrig ett busstreck förrän 3:e klass och då pga grupptryck. Som liten försökte jag lära henne att göra sönder saker genom att själv förstöra. Hon bara tittade kallt på mig och befattade sig aldrig med mina exempel. Jag blev galen ibland på denna ordentlighet. Många gånger kände jag det som hon var min mamma och inte tvärtom. Själv är jag motsatsen till henne – vild och våghalsig (och datalärare). Så de gör inte som du lär heller. De är som de är. Och det är nog bäst.

Tror nog att det beror en del på den uppfostran man får som liten tjej. Om den far som man har är med och betsämmer när flickorna ska uppfostras. Jag är 45 år snart och har en syster som är 57 år. Vår far tyckte att vi skulle lära oss allt som pojkar fick lära sig. Min syrra är en hejare på att koppla el och dra kablar för det lärde pappa henne. Jag fick vara med pappa i garaget som liten och min första kärlek var en smultronröd fördelardosa under huven på en gammal SAAB. Kvinnor måste lära sig att de kan och inte är några tekniska idioter. Sunt förnuft! Jag har svårt att förstå hur kvinnor kan vara feminister, tjata om jämlikhet etc. när de inte ens kan byta batterier i TV-dosan. Här hemma så är det jag som sköter den tekniska delen av det som ska göras. Min man är så glad att slippa och jag tycker det är kul att skruva och dona. Alla kvinnor med självkänsla borde skaffa sig en egen verktygslåda och ta makten över hammare och spik. Och när det gäller att uppfostra sina egna döttrar till något annat än Barbiedockor så har vi ett stort ansvar genom att visa att vi kvinnor kan skruva själva.