Checklistor för jämställdhet

Pojkar har snopp – och flickor har… ja vadå? Och vad har det med jämställdhet att göra? Jo, fick jag lära mig i helgen, att om vi bara relaterar till att halva befolkningen har snopp och de andra inte, så blir mannen återigen norm. Fast vi egentligen tror att vi är så moderna och jämställda.
Elementärt, egentligen.

Foff – Forum för feministiska föräldrar har gjort en liten checklista för jämställdhet. På dagis och hemma. Läs och begrunda.

DAGIS

1. Tänk positivt! Personalen får sällan beröm för sitt arbete. Ge beröm! Säg hellre hur ni vill ha det än att anklaga.
2. Föreslå bra föreläsare som kan inspirera. Låna ut ex vis Kajsa Wahlströms bok Flickor, pojkar, pedagoger.
3. Boka ett möte med förskolechefen och eventuell pedagogisk handledare och prata om jämställdhet. Presentera ämnet som kompetensförhöjning.
En första genusanalys ni kan be pedagogerna om är att titta på vem dagissångerna handlar om. Är det en hon eller han? Fortsätt med dagisets böcker.
4. Be pedagogerna att de ska ringa båda föräldrarna/pappan om det är något, inte bara mamman.
5. Be pedagogerna att kalla alla barns kön vid namn – förslagsvis snippa (med klitoris) – så att inte barnen tror att de saknar något om de inte har snopp.
6. Ta upp dina önskemål vid ett lugnt tillfälle då personalen inte är så stressad – inte i hallen när alla familjer är på väg hem.

HEMMA

1. Dela om möjligt på föräldraledigheten så att barnet knyter an till flera vuxna. Bättre med eventuell sänkt materiell standard än tidig separation!
2. Gör ett schema över tiden så att båda föräldrarna (om ni är två) får lika mycket tid att göra saker utanför hemmet.
3. Planera in egen tid och låt någon annan lära känna och ta hand om barnet. Skaffa barnet en fadder/extraförälder.
4. Gentemot barnet: Testa dig själv. Skulle du vara/säga likadant till barnet om det hade annat kön/genus?
5. Sätt namn på ditt barns kön – och ditt eget. En snippa är en snippa, inte ”där nere” eller ”där fram”. Jätteviktigt för barns självkänsla.
6. Byt ut/skriv om era barnböcker så att huvudpersonerna också är tjejer. Gärna fler tjejer än killar för att kompensera för all påverkan i samhället. Byt även från tjej till kille så att killar som är blyga, rädda, kärleksfulla och pyssliga också dycker upp i böckerna.
7. Se om du kan hitta någon att diskutera ditt föräldraskap med så att ni kan peppa och stötta och problematisera tillsammans.

4 kommentarer

Inte för att jag är PMot jämstäldhet (har dock vissa problem med ordet femenism då det antyder att det inte ska vara jämstält, utan bara tvärtom), men jag tycker att de finns några orosmoment då det kommer till vissa punkter på listan. Givet vis borde det manliga och kvinliga könnet ha lika neutrala och anständiga namn som inte på något sätt särställer. Men, ligger det inte något, inte bara artistiskt, men också psykologiskt viktigt att karaktären är av ett visst kön, för att just fånga det könet man vill påverka. De fallgropar som man vill att barnen ska skyddas PMot är inte de samma för både könen. Och om jag minns så är de flesta huvudpersonerna som är manliga väldigt blyga och känsliga. De får alltid stå PMot de där hårdingarna osv. Det är svårt att motargumentera att det finns en skilnad på pojkar och flickor som gör att de faktiskt kanske behöver en något skild uppfostran, detta är specielt fallet för pojkar att stå PMot de tuffa killarna (som är väldigt direkta, rent av voldsamma) och för flickor att stå PMot de tuffa tjejerna (som är mer indirekta och som mest sysslar med utfrysning). Detta ska ju inte leda till att barnen blir behandlade olika, eller att de får lära sig några fosila ideer om att mannen är bättre. Däremot så tycker jag att homosexuella par och kärlekshistorier och dylikt har sin plats bland barnliteraturen och låt oss inte glömma olika etniska bakgrunder. Men, redan då, bör man kanske berätta att alla är inte lika, och att det kanske inte bara gäller hudfärg, utan oxå kulturella aspekter. Det ska givet vis inte finnas några värderingar eller dylikt, men den rena sanningen. Sen, om jag får fråga; hur mycket tror ni att det egentligen kommer att påverka, om samhället iövrigt skulle bli helt jämställt. Denna process vilar ju snarare på gamla styrelsemedlemar och arbetsgivare. Frågan lyder: Vill ni helt radera könskilnaden ur ett psykologiskt perspektiv?

”Pojkar har snopp – och flickor har… ja vadå? Och vad har det med jämställdhet att göra? Jo, fick jag lära mig i helgen, att om vi bara relaterar till att halva befolkningen har snopp och de andra inte, så blir mannen återigen norm.”
Jag tycker personligen inte att ordet snippa är särskilt bra. Man har ju utgått från mannens könsorgan-snopp och gjort en feminin variant. Kvinnans blir nummer två..”varianten”
Dessutom tror jag inte särskilt många vuxna kvinnor säger snippa medan de flesta män säger snopp. Själv använder jag ordet fitta men antar att många dagsifröknar skulle sätta i halsen om de hörde det..
PS: jag har precis läst din bok kärleksbarnet. Sträckläste den och jag beundrar dig för att du lyckats överleva! Jättebra och viktig bok :DS