De verkar ha fettsugit sig i huvudet

Det är inte klokt vad vi vuxna kan förstöra för våra barn. Och ändå är det de som får stå där med skammen till slut.
Som i Blossburg i USA. Där har politikerna kommit på snilleblixten att man ska mäta alla sexåringarnas BMI – och skicka med resultatet i betyget!
New York Times skriver om sexåriga Karlind som numera bara petar i maten.
”Min tvååring äter mer än hon”, säger den förtvivlade mamman.

I Karlinds papper hade det stått att hon hade ett bodymassindex på 80 procent. Att det är fullt normalt att ha ett index på upp till 85 procent på barnskalan (som räknas ut helt annorlunda i USA), var det ingen som hade förklarat för henne. Nu är det för sent. Nu har hon redan fått ätstörningar.
Många föräldrar har blivit chockade och rasande över det hemskickade BMI-betyget. Trebarnsmamman Christina Bové fick höra att hennes nioåring var gravt överviktig.
”Men de där siffrorna är helt värdelösa, de betyder ingenting”, säger hon till New York Times.

Hon tog med sig ett foto-grafi av sin son i badbyxor för att visa att han inte ens var i riskzonen för att bli överviktig. Då är hon mer orolig för sin åttaåriga dotter som går i samma skola. Hon äter bara morötter och väger sig konstant.
”Hon kan komma ut ur badrummet och säga: Jag väger 30 kilo och ingen av er kan säga det.”

Här i Sverige har vi fått fettnoja och de spinkiga yuppieföräldrarna och hysteriska professorer kräver att det ska börja mätas BMI på fyraåringar. Ibland undrar jag om de här människorna har råkat fettsuga sig i huvudet i stället.
Visst, alla vet vi att övervikt är ett stort problem, inte minst i USA. Men om man inte kan se att ett barn är överviktigt med blotta ögat så är inte det barnet för tjockt! Barnläkare, som Göran Sjönell, slår tvärtom larm om att det snarare är så att många barn är undernärda.

Och det kan aldrig vara en sexårings fel att hon eller han är överviktig. Då är det vi i vuxenvärlden som har brustit. Då är det vi som har serverat skräpmat och dragit in på skolgympan. Då är det vi som har mutat med för många chokladkakor för att få vardagen att fungera. Då är det vi som tvingar våra barn att forslas till och från skolor tills det är för sent för att kunna vara ute och leka.

Precis så var det även på Karlinds skola i Blossburg. Alla visste om det. Men tror ni att de satsade mer på skolgympa och slutade servera pizza till frukost i kafeterian? Nej. Det blev för dyrt. Då var det billigare att mäta barnens BMI och skicka hem skammen med betygen.