Nu har rumänerna kommit

”Nu har rumänerna kommit”, meddelade svärmor i telefon.
Modern har bra minne, men det är kort. Nu sökte hon i sitt inre efter några rumäner. Rumäner, rumäner, rumäner..? Hon hade en vag aning om att svärmodern skulle lägga om golvet – och visserligen hade hon hört talas om att folk anlitade svarta polacker för att hålla ner kostnaderna, men rumäner?
”Rumäner?”, frågade hon.
”Ja, jag har dem i källaren.”
”I källaren?”
”De har åkt buss i två dagar för att komma hit. Det var väldigt varmt.”
Modern svarade inte utan räckte luren till fadern.
”Din mamma har rumäner i källaren.”
Fadern tog ett djupt andetag.
”Mamma, varför har du rumäner i källaren?”
”Har jag inte berättat det? Unga örnar. Väluppfostrade killar. De gick rakt ner i källaren och satte sig och spelade schack. Det är Viktor som är till höger på bilden.”
”Vilken bild?”
”I Borås tidning.”
Fadern suckade. Modern skulle nog aldrig förstå att Borås tidning inte var rikstäckande.
”Men, rumäner? Förstår du överhuvudtaget vad de säger? Pratar de engelska?”
”Nej, inte ett smack. I går kväll gav jag upp och sa att ”Nu skiter jag i er och går och lägger mig, Good night. Good night, sa de. Det förstod de visst.”

När fadern berättade för modern höll de på att bryta ihop av skratt. Modern var inte bara begåvad med världens bästa svärmor. Hon måste vara världens tokigaste också.
Härförleden hade hon skickat ett paket till barnet med jättefina galonkläder. I storlek 140 centilång. Till en femton månaders bebis!
”Så han har något att växa i”, sa svärmor.

Och när fadern och modern var på besök senast ville svärmor ha hjälp med att få i en skruv i glasögonen. Det var så pillrigt och hon hade svårt att se utan glasögon.
”Men, mamma..?” sa fadern.
”Varför går du omkring med bara ett glas i glasögonen?”
Det kunde inte svärmodern svara på. Inte heller hur länge hon gått omkring enögd. Modern tyckte att de borde komma ner till Borås oftare, så de kunde hålla lite ordning på svärmor. Hon var ju trots allt 50 år.

”Är Rumänerna kvar?”, undrade modern några dagar senare.
”Nej, de var Moldaver.”
”Jaha. Är de kvar i källaren.”
”Nej, de har åkt. Men först försvann de.”
”Försvann de?”
”Alla var borta. Borgmästaren också. Men vi hittade dem sedan. Borgmästaren bodde hos Ninni. Ni vet tanten som sålde lotter. Vi vann ingen bil förresten.”
”Okej.” Modern skrattade. ”Bara du har båda glasen i, så är det lugnt.”