Bokjulkalendern: 2 december

Berättelsen om Lucke och Lull har fascinerat mig i flera månader nu. Mannen av börd och kvinnan av folket, deras omöjliga och ändå högst möjliga kärlekshistoria – men också i förlängningen vad efterspelet betyder för deras barn och barnbarn. Är det inte konstigt att vi pratar om oäkta barn år 2013? I rätten? Är det inte underligt att veta att en helt egen och högst speciell lagstiftning gäller för dem som är av börd? Boken är fantastiskt välskriven och har så många bottnar. Självklart man man läsa den i ren underhållningssyfte också, kanske bara för att man älskar en bra kärlekshistoria. Man väljer själv. That’s what books are for.
Det finns en underhållande och spännande blogg, Lucke & Lull, som Anna Toss och Björn af Kleen skriver om arbetet kring boken. Missa inte den!

Lucke lull arvet efter en bonnier

Titel: Lucke & Lull. Arvet efter en Bonnier.
Av: Björn av Kleen
Förlag: Weylers Förlag
Cirkapris: 99-183 kronor
Kategori: Vuxenbok

Historien är mycket enkel och mycket komplicerad. Den gäller ett arv, ett stort arv. Och den handlar om makt, över pengar och sinnen.

Den 8 februari 2006 avled Lukas Bonnier. Han efterlämnade sex barn. Fem av dem ärvde hans ägande i familjeföretaget. Anna, det sjätte barnet, erbjöds två tavlor och halvannan miljon.

Björn af Kleen bröt igenom med sin bok om den svenska adeln, Jorden de ärvde. Nu: den borgerliga familjen. Vilka ärver, vilka gör det inte? Hur korar man sina kronprinsar af Kleen skildrar en familj, en kultur och priset för att hålla allt samman.

Här kan du köpa den på Bokus.
Här kan du köpa den på Adlibris.