Älska närsynte Hugo

IMG 8395

Den här bokserien om Hugo och Holger av Oscar K och Teddy Kristiansen är fullkomligt genialisk. På så många sätt. Vi kan börja med illustrationerna som jag blev knockad av direkt. Fantastiska! Man vill bara garva på varenda sida. Och samtidigt, så snyggt! Så detaljrikt!
Barn ser detaljer. Det kanske vi vuxna också gör, men inte fullt så aktivt som barn.
Historierna har också en rätt djup innebörd. Som när Hugo hade blivit utkastad från skolan. För att han såg så dåligt så han gick in på toaletten i stället. Tuffa tag. Ändå sveper man över sidorna och vill bara veta hur det går. Och det är här det allra mest geniala – och enerverande – greppet kommer. De påbörjar nästa bok i den här boken – och avslutar med frågor:

”Men vad är det nu? Det gick ju så bra. Vad kan hända? Det kan du läsa om i nästa bok om Hugo och Holger: Hugo och den hemska snömannen.”

Ungefär här sätter sig alla barn käpprakt upp i sängarna och vill veta hur det går! Om man försöker läsa den på kvällarna. Men man fattar efter ett tag att det här är böcker som barnen ska läsa själv. Och vilja läsa nästa direkt!
Läsglädje när den är som smartast. Gilla!