”Hjälp oss plåstra om en sjuk värld!”

Startsida

Visste du att några av världens dödligaste sjukdomar är de som är lättast att förebygga eller behandla? Utan vård och medicin är lunginflammation, diarrésjukdomar och mässling livshotande. Miljontals dör varje år, helt i onödan.
Från 28 november kommer Läkare Utan Gränser bedriva en kampanj för att uppmärksamma dessa sjukdomar. Besökare till kampanjsidan kommer kunna köpa virtuella plåster som de kan placera ut var de vill på en virtuell jordglob, med sitt namn om så önskas.
Plåstren kostar inte mycket men gör oändligt stor skillnad. För femtio kronor kan Läkare Utan Gränser t ex vaccinera 33 barn mot mässling, behandla tio barn med malaria eller rena 50 000 liter vatten.
Läs mer här!

3 kommentarer

I Afrika (söder om Sahara) är diarré numera den sjukdom som dödar flest barn. I världen dör 4000 barn varje dag pga diarré. Rena vatten är bra. Ännu bättre är att satsa på orsaken till att vattnet blir smutsigt, vilket ofta är att man bajsar i närheten av eller i floden eller var det nu är man hämtar sitt vatten. Även sjukdomar i luftvägarna har ofta med bristande sanitet att göra. Det är så upprörande att barn får dö av att de inte har en toalett, när det är sååå enkelt. Men det är inte så sexigt att jobba med bajs, så det satsas inte så mycket på det.

Bra och tydlig kampanj av Läkare utan gränser, hur som helst. 

Men kanske är det inte helt lätt att installera tusentals toaletter hur som helst heller, tänker jag. Kanske måste vi – som alltid – jobba på alla fronter. Göra det vi kan. Du vet. 

Alltså, det är ju inte WC det handlar om… 🙂 Men det är självklart så att det behövs många saker, och det är toppen att alla försöker göra något. Sen är det viktigt att se även de saker som faktiskt behövs, men kanske inte uppmärksammas.