I morgon föreläser jag i Umeå

I morgon flyger jag upp till Umeå och håller en rolig och allvarsam lunchföreläsning om föräldraskap – och varför jag tycker det är viktigt att så många barn som möjligt får en vit jul:

”Jag drömde om en vit jul”

Författaren och krönikören Hillevi Wahl växte upp i ett alkoholisthem. Hennes barndoms jular var ett inferno av utslaget vin, fylla – och en bottenlös känsla av ensamhet, något hon har skildrat i sina uppmärksammade självbiografiska romaner ”Kärleksbarnet” och ”Hungerflickan”. Drömmen om en vit jul blev aldrig verklighet för henne själv.

Nu är hon därför stolt ambassadör för kampanjen Vit jul.

– Vi föräldrarna är våra barns superhjältar. Det är vi som ska rädda dem om huset börjar brinna. Så tänker barn. Men fler än vart fjärde barn har känt obehag under julen på grund av att vuxna har druckit alkohol och vart tionde barn känner obehag varje jul på grund av att vuxna dricker. Rätt skrämmande siffror, säger hon.
– Samtidigt vet jag ju att missbruk ofta är en sorts självmedicinering. De som dricker – eller äter – för mycket är så sorgligt illa rustade att det är det bästa de kommer på att ta till, när livet gör ont.
Alkoholen har Hillevi Wahl klarat sig någorlunda ifrån. I stället ramlade hon rakt ner i ett svårt matmissbruk under sina tonår.
– Kvinnor är så mycket kropp och mat. Därför kommunicerar vi ofta med våra kroppar också. I stället för att säga att ”jag känner mig förtvivlad och maktlös” så säger vi ”jag behöver nog banta lite”. Och i stället för att ropa ”ingen ser mig!”, så får vi anorexi eller bulimi – för då måste till slut omvärlden se oss.
Många döttrar till alkoholister får ätstörningar. Något Hillevi Wahl tycker att det pratas alldeles för lite om.
– Jag tror vi måste ta bort all skam kring missbruk. För den där skammen är så förödande. Den blir som ett extra fängelse, en extra tvångströja. Skammen hjälper absolut ingen – inte föräldrarna och inte barnen. I stället måste vi våga börja tala om det här, i skolor och på arbetsplatser.
– För är det något jag har lärt mig så är det att alla har sin skit, och om alla bara gick omkring med sina liv i genomskinliga plastpåsar så skulle ingen vilja byta.

Plats: Frälsningsarmén, Kungsgatan 47, Umeå.
Tid: 12.15.
Gratis inträde. Varmt välkomna!

Läs mer här.