Slarva inte bort dina tio procent!

Här är dagens kolumn i Metro. Apropå något som Eva Dahlgren sa i sin underfundiga enkvinnasshow på Rival i går.

3 kommentarer

Hej!

Du skriver ” vi består av 90% gener” och att ”10% skapar vi ett jag med”
Man undrar genast: Var har du hittat bevis för detta påstående?

Biologer runt om i världen är långt ifrån eniga till hur stor andel genetisk arvsmassa samt hur stor andel yttre påverkningar (som uppväxt och erfarenheter) utgör vårt jag/personlighet.

Din artikel utgår ju från detta påstående och det känns långt ifrån baserad på vetenskaplig fakta. Såvida jag inte har missat något?

Mvh David

Hej! Jag reagerade på samma sätt som David här ovan. Jag skulle väldigt gärna vilja veta hur Eva Dahlgren kommit fram till just 90% gener. Jag måste ha missat när hon blev en expertröst på området. Själv läser jag till psykolog och diskussioner om hur mycket som påverkas av arv och hur mycket som påverkas av miljö är ständigt uppe för tolkning, diskussion och undran. För övrigt vore det intressant att höra om du, i egenskap av journalist, har gjort någon källkritisk koll för att på något sätt undersöka sanningshalten i dessa påstådda 90%…?
hälsningar Victor