Jessika Gedin dissekerar hatbrev

I senaste numret av Språktidningen – denna ljuvliga tidning för inbitna språknördar – så har Jessika Gedin ett inpass om hatbrev och hatbrevsskribenter.
Fantastiskt rolig läsning, för alla oss som har fått ett eller flera av dessa tossiga brev.
Eller vad sägs om det här lilla utdraget:

”Hatbrevsskrivare har också en förkärlek för versaler, dels för att understryka att mottagaren verkligen är en IDIOT, dels för att, i ett förment artigt tilltal (där Du eller ännu hellre Ni, genomgående stavas med stor bokstav), distansera sig från mottagaren. /…/ Sedan får man inte glömma vikten av olycksbådande särskrivningar, maniska upprepningar samt förstås en uppsjö av slarvfel som signalerar att avsändaren, trots vreden, egentligen inte bryr sig ett skit om mottagaren.”

1 kommentar

Yipeee! Tack för tipset om Språktidningen! Underbar läsning för som du skrev, språknördar!