”Mina grannar spottar på mig”

Jag måste också få berätta att jag har fått fantastiskt mycket glada tillrop – och sorgliga berättelser – efter krönikan om rasism.
Framför allt från människor som utsatts för rasistiska kränkningar. Och det tycks gälla alla som inte ser blonda och blåögda ut.
En kvinna som kommer från Polen berättar att hennes åldriga grannar spottar på henne.
De står på balkongen och spottar ner på henne när hon sitter på terassen.
Inte för att hon har gjort något. Utan bara för att hon finns.

Förstår ni.
Förstår ni verkligen?
Det är en sådan tid vi lever i. Just nu och just här.

4 kommentarer

tycker det är väldigt starkt av dig att skriva och försvara dem som själva inte kan försvaras så lätt i media världen.. jag älskar det här landet eftersom det tog emot mig då vi hade krig i mitt land Bosnien, och som tack så gör jag mitt bästa här, jobbar och är en god medbogare.. men tyvärr så är det så som du säger, många svenskar (inte alla) ger en sne blick då man ofta förknippas med ett ufo.. men jag är egentligen lika värd som vem som helst.. ännu värre blick får man när man med bosniska vänner pratar bosniska, men jag hade velat ställa dem frågan; vilket språk dem hade pratat om det blev krig i Sverige och dem blev tvugna att fly till Ryssland, hade dem pratat ryska då dem lärt sig, eller sitt egna svenska språk.. även mina svenska vänner har lärt sig balkan kulturen och jag har gett dem en bild av hur en del av Europa funkar, och dem är tacksama över det, då dem får gratis erfarenhet.. även jag är tacksam då dem tog emot mig till sitt land.. vet att det är många invadrare som är kriminella, men man föds inte kriminell, det finns en anledning till varför man blir det.. de finns en anledning varför Rosengård ser ut som den gör, då svensk politik har skickat massa invadrare att bo på ett och samma område, invadrare som inte kan språket så bra, och som inte har chans till att få jobb.. å vad blir konsekvenserna!? jo en organiserad cirkel av kriminella..hade varit likadant om du tog 20 000 svenskar, norskar och danskar.. skickar dem till en förort utanför Berlin..då dem inte kan tyska så bra, och inte får så lätt jobb, så lär nog många svenskar söka sig till ett annat sätt att få ett ”nära” normalt liv..

Du är en väldigt god människa och döljer inte sanningen.. Bry dig inte om en massa avensjuka och arga typer.. MVH

Man blir så ledsen.. Min salige morfar kunde gärna kommentera att nu hade ”de bruna barnen” sparkat boll mot väggen (skrikit på gården, ryckt i dörrar, ja ni kan tänka er) igen och var det verkligen ingen som hade koll på dem? Jag som bodde på samma gård som honom och ofta var vittne till buset kunde genast kontra med att det var lika mycket de vita barnen som härjade. Vi pratade mycket om det här, morfar och jag, och till slut tror jag att nådde fram. Misstänker att många äldre är lite rasistiska by default, för att de alltid har varit det och för att ingen tagit diskussionen med dem.

Vi lever också i värld där det bildas Facebook-grupper för att protestera mot Vellinge kommuns inställning till flyktingbarn.