Lena har en bra idé

Jag har varit dålig att länka till Anna Toss blogg. Förlåt mig. Men det är mycket nu. Hon har hur som helst också läsare som kommer med kloka synpunkter i debatten om ungdomar och hur man får dem att ta ansvar för sitt liv:

”När den första av våra döttrar tagit studenten och blev arbetslös/hade sabbatsår tyckte den gode fadern att hon skulle betala hyra. Jag tyckte att det var väl magstarkt eftersom hon faktiskt i princip inte hade någon inkomst (som allra mest ett par tusen i månaden av ett timjobb). Han stod på sig – ett tag. Sedan lyckades vi övertyga honom om att det var bättre att hon fick betala in natura, med arbete hemma. Hela familjen fick beting på olika uppgifter i hushållet och hon fick mer än vi andra eftersom hon var hemma för det mesta. Det funkade oftast utmärkt och blev dessutom en bra upplärning i att laga mat, tvätta, stiga upp först på morgnarna, gå ut med hunden och all! a de där dagliga sysslorna, som anses så tråkiga och onödiga men i själva verket är helt oumbärliga för att en familj/grupp av sammanboende vuxna människor ska fungera. Nu har hon flyttat hemifrån och det är tvåans tur – och det funkar fortfarande hur bra som helst. Inom parentes sagt så hade det inte blivit någon skillnad om vi hade haft två söner eller någon av varje sort – alla måste bidra (=läras upp), och den gode fadern gör det naturligtvis också. Det är jag som har svårt att vända bort blicken åt en del tokigheter han har för sig i köket, men bara jag håller mig riktigt långt borta så brukar det bli bra till sist. (Jag har halkat in i den här debatten via Anna Toss.)
Hälsningar Lena”

Svar: Jättebra idé. Heja din man som stod på sig. Och heja hela familjen för att ni förhandlade fram en metod som funkar för alla. Underbart!

3 kommentarer

Måste säga att i Anna Wahlgrens Barnaboken, får man lära sig att från början förbereda barnet inför livet. Man utför social delaktighet från början. Barnen skolas in i hushållssysslorna genom att vara med på det de kan från späd ålder för att så småningom utföra egna hushållssysslor utefter schema.
Att arbeta hemma från början är en bra grund till att inte bli arbetsskygg. I hemmet finns alltid saker som är nödvändiga att göra och man förbereds från början att sköta markservicen själv.
Wahlgren förordar också att barn som gått ut gymnasiet flyttar hemifrån direkt.

vet inte om barnen blir bättre av anna wahlgrens ideér. Hennes ende son valde att vara med i Ny demokrati när Ian och Bert ledde detta parti, verkar inte särskilt klokt. Anna W var också klart berusad i TV en gång, men vad gör väl det om man är dagishatare, då får man alltid medhåll och mediautrymme. Själv var jag väl lite av en curlingförälder men mina barn har aldrig sedan dom flyttade hemifrån bett om ngn hjälp, kommit hem med tvätt eller annat, never. Mina barn flyttade också hemifrån tidigt men när barn kan flytta hemifrån har ganska mkt att göra med hur bostadsmarknaden ser ut för tillfället.