Warning: Constant WPLANG already defined in /home/granding/flytt.hillevi.nu/wp-config.php on line 69
Patienter dödas i psykvården – Hillevi Wahl

Patienter dödas i psykvården

Jag lyssnade på Studio Ett i går och fick höra ett av de mest skrämmande inslagen på länge.

Det var ett långt inslag, grävande, om ett par patienter som kvävts till döds när de skulle intas på psyket.
Bland annat en utvecklingsstörd kille.
De använder det gamla ”Osmo-Vallogreppet” som gör att man kvävs till döds. Man ligger på magen, händerna upptryckta på ryggen, plus tryck från människa som ligger ovanpå.
Och trots att en kvinnlig skötare sade till de tre gånger att han började ändra ansiktsfärg (han kämpade för sitt liv) och bad dem sluta, så fortsatte de manliga vårdarna. Hon blev så frustrerad att hon lämnade rummet.
Killen dog.
Ytterligare en patient har dött på liknande sätt.
Polisen har för länge sedan slutat med detta grepp, eftersom det är för farligt, dödligt efter bara en minut.
(Reportern prövar, med ledning av en polisutbildare i självförsvar, och får panik efter en halv minut.)
Men psykvården fortsätter.
”Vi har följt våra rutiner.”
Jag orkade inte ens lyssna klart. Jag ville kräkas. Det var så jag fick panik själv. Jag slet av mig hörlurarna och gick tre varv runt lägenheten.
Jag hoppas verkligen det blir ett ramaskri i alla medier. Tidningar, radio, tv. För alla lyssnar väl på Studio Ett?

4 kommentarer

Ja, psykvården är värkligen ett konstigt ställe. Jag har jobbat på ett intag och vi fick aldrig någon utbildning i hur man håller någon eller hur man ska flytta på en svårt sjuk och våldsam patient. Nu var det BRA personal där, så de kunde lära mig ett bra sätt. Men det är konstigt att det inte hänt fler gånger. Psyk är en instustion blandat med bra och engagerade människor som vill göra gott och en del människor som är direkt olämpliga. Trötta på psykiskt sjuka människor och de har kommit in i en anda av att äta eller ätas. DE SKA BORT!!!
Psykiatrin genomsyras också av mycket tyckande och tänkande. Som tur är börjar även forskningen göra intrång här. Att behandling vi ger ska vara forskningsbaserad är ju igentligen självklart. Vem går till hjärtläkaren och accepterar att han säger att vi gör så här idag för det KÄNNS rätt för mig. Vi har alltid gjort så. Vi kan däremot inte visa några resultat för det tror vi inte på.
Jag har valt att jobba kvar inom psykiatrin. För att försöka ändra från insidan. Det är inte lätt och ibland vill jag ge upp. Vi jobbar med tidiga och snabba insatser vid psykos. Vi utbildar patienten och hela familjen om sjukdomen och hur man hanterar den. Vi har skrivit en manual som vi baserat på forskning. Vi har fått pris för vår manual och vi driver nu utbildning för att lära all personal i vårt landsting hur man jobbar på bästa sätt.
Hoppas folk reagerar och sätter press på politiker och även psykiatrin för att det ska ske förbättringar inom en ganska rutten vård.
Tack för att du tog upp ämnet.

Ja psykvården är helt bissarr ur många synvinkar. Om man kommer till akuten för att man har självmordstankar får man en tid hos en psykolog kanske 5mån senare. Kommer man däremot in med gallsten får man träffa en kirurg kvickt och blir behandlad lika snabbt. Helt jävla bakvänt….
Tyvärr tror jag att mycket av problemen ligger lååångt tillbaka, grundade på värderingar om att psyke och själ kan separeras, något som för mig är helt fel. Förändringar tar lång tid men det mest tragiska är nog att det finns så stora bromsklossar i form av bakåtsträvare och attityder i samhället som säger att psykiatrivärlden är lågstatus och inte får kosta pengar….
Tänk om det kunde spenderas lika mycket pengar på forskning inom psykiatrin som det gör på hjärt-kärlsjukdomar, tänk om vi kunde se till hela människan och inte bara till den lilla del man arbetar med. Jag tror, som barn till en mamma med svåra psykiska problem, snart färdig sjuksköterska som antagligen lär hamna inom psykiatrivården, att en helhetssyn på patienten, ett samarbete och en vison om att ju mer tid man lägger på patienten, ju bättre relation man skapar sig, desto lättare kommer det gå för patienten att må bra/bättre.

Såg du reportaget på ngt av våra grävande tv-program om vården av utvecklingsstörda i uppsala som gick för ngt år sen?? Där användes samma grepp och jag vill minnas att en vårdtagare hade dött.
Jag blir alldeles förtvivlad när jag läser sådant.