Mian är en städtant!

Mian Lodalen har tydligen städdille.

”Ibland städar jag faktiskt så mycket att jag måste dölja det, säger Mian. Och då gränsar det förstås till nått slags beroende, ett städberoende. Men jag brukar säga så här: inre kaos, yttre ordning.”

Haha. Jag älskar Mian. Hon är störtskön.
Även om jag är rätt nöjd med att leva med en halvslarvig man. Och tre tokslarviga barn.
Och medan jag ibland kan tillåta mig att drömma om att låta någon komma hem och hjälpa mig sanera köket eller badrummet – så har Mian en rätt klar åsikt om så kallade hushållsnära tjänster:

”Jag kan nästan inte prata om det för att jag blir så förbannad. Det är ju fullständigt sinnessjukt att staten går in och subventionerar hushållsnära tjänster. Det är ett överklassbidrag, en omvänd Robin Hoodpolitik, där man tar från de fattiga och ger till de rika. Jag tror att de har budgeterat 2-3 miljarder för det här. För den summan skulle man ha kunnat anställa 3 200 biträden på heltid inom den offentliga sektorn i Sverige. Dessutom handlar det om prioriteringar. Om att ta ansvar för sitt eget liv och sin egen skit. Det är väl ändå en grundläggande sak man lär sig som liten, att plocka undan efter sig. Sen när man blir trettio och har en medelinkomst på 45 000 kronor i månaden, då ska man plötsligt lägga över det på nån annan. Är inte det väldigt barnsligt och omoget?”

4 kommentarer

Ah, va less jag blir pa den svenska attityden att ”man ska ta reda pa sin egen skit”. Jag bor i England och har ar attityden en helt annan. Jag har haft en staderska dom senaste 8 aren och det ar bland det basta jag gjort. Jag betalar nagon for att 4 timmar i veckan komma och stada mitt hus. Istallet for att jag och min man spenderar den tiden med att stada sa far vi lite mer tid med vara barn. Men i Sverige dar ska man jobba heltid, ta hand om barnen och alla hushallssysslor, och betalar man nagon for att hjalpa till med allt som ska goras da ar man plotsligt ”omogen och barnslig”. Inte konstigt att sa manga kvinnor gar in i vaggen!

Om jag inte tar helt fel så är avdraget en sån succé att det betalar sig själv. Staten har budgeterat pengar, men lika mycket kommer in i skatter när fler människor anställs av städföretag. Och dessa människor slipper gå på a-kassa = de mår bättre. Hur är det fel? Och konstig attityd, man ska minsann plocka upp efter sig! Jaha, jag tycker minsann att man ska laga sin egen mat (inga restauranger), diska sin egen disk (inga diskmaskiner), ta hand om sina egna barn (inga dagis) osv osv. Det är lätt att se ner just på städning och tycka att det är inget någon ska betalas för att göra (typiskt kvinnoarbete, de kan väl gå på a-kassa istället eller nåt), det ska alla göra själva. Blä!

Varför skulle det vara så fel att ta hjälp med städning, det är ju inte fel att få hjälp med bilen t ex. Jag tror att vi ha så förhållandevis få kvinnor i Sverige på ledande poster pga att det är så fult att skafffa hjälp i hemmet. I andra länder är det självklart att man har hjälp i hemmet om både mannen och kvinnan jobbar utanför hemmet. Ingen människa orkar ha ett krävande jobb och samtidigt fixa allt hemma, att mannen tar sin del hjälper inte, det blir för mkt i alla fall. Varför ska människor ha 60 timmars arbetsvecka, utbrändhet blir resultatet och inget annat.

Nu blev jag jättebesviken. Trodde inte du var så rabiat. Vi har inte råd att leja ut städningen, men jag skulle gärna ha någon som kom hem och grovstädade en gåg i veckan. Plocka upp, laga mat, diska och röja samt tvätta gör vi ändå så det räcker, med fyra barn mellan 9 månader och 6 års ålder.