Warning: Constant WPLANG already defined in /home/granding/flytt.hillevi.nu/wp-config.php on line 69
Farliga chokladkalendrar – Hillevi Wahl

Farliga chokladkalendrar

Ja, herregud. Allt är tydligen farligt nuförtiden. Chokladkalendrar också.
”Det är svårt att säga när barnet är moget, min egen nästan fyraåring är inte mogen än. Det krävs lite mognad för att förstå att det finns jättemånga goda godisar där inne, men jag får bara ta en idag”, säger experten.
Fyra år. En om dagen. Vilket barn tar bara en lucka i taget? Finns det sådana barn över huvud taget? Finns det sådana fyraåringar? Femåringar? Tioåringar? Vuxna?
Nej, i stället ska man tydligen göra egna kalendrar med små saker i. Tjugofyra små saker.
När exakt ska man hinna det?
Och man ska absolut inte låta julgodiset stå framme, För då kan barnen sätta i halsen.
I trygghetsnarkomanerns land.

5 kommentarer

För de som har problem med att barnen äter upp all choklad på en gång och sedan blir besvikna när nästa dags lucka redan är tom, så finns det ju adventskalendrar utan choklad. Tada! Pröva tex. SVTs kalender eller små fina kalendrar med glitter och prylar som de bland annat säljer på Bokia i Kista centrum. Funkar även för vuxna som inte klarar av att äta bara en chokladbit om dagen, som jag själv. =)

Jag köpte alltid två chokladkalendrar till min son Axel. Den ena var för att omedelbart, om han så ville eller när han så önskade, få öppna vilka luckor han ville, börja med 24 till exempel eller bara fläka upp hela fronten och hälla i sig alla 24 bitarna på en gång. Smask. Sedan gick det fint att ta en lucka i taget.

Jag, som är allergisk mot all form av kakao, tycker chokladkalendrar är vidriga. Å andra sidan gillar jag verkligen den andra formen av kalender, med bara luckor med små bilder innanför. En av mina starkaste julminnen var en kalender jag hade som barn. Den kallade vi ”blä-tomten” för det var en sprattelgubbe. När man drog i snöret åkte armar o ben upp, o tomten räckte ut tungan. Jag va kanske 5-6-7 år nånting… Ääääälskade den kalendern, så den fick sitta uppe hela julen.
Ett tiotal år senare hittade jag faktiskt en sån kalender igen. Fast en nalle med tomteluva, men som sprattelgubbe. Jag gick på gymnasiet då, o fick låssas att jag köpte en present till en yngre kusin. Men i själva verket hade jag den själv. Öppnade en lucka om dan fram till jul. Efteråt limmades alla luckor igen o blä-nallen sparades som julpynt. Ytterligare några år hittade jag faktiskt the real thing igen! En äkta blä-tomte-kalender! Samma sak som med blä-nallen, efter jul limmades alla luckor igen o den är nu julpynt. Om några veckor åker våra fina porslinshjärtan med ”Världens bästa mamma” och ”Världens bästa pappa” ner i lådor, och blä-nallen o blä-tomten hängs upp istället.
Vad det gäller paketkalendrar så hade jag en så länge jag bodde hemma! Dvs fram till 20 års ålder. Naturligtvis har mina två barn oxo fått sånna. Broderade. Jättestora. Årets tema är dockskåp. De får själva huset till julklapp, men i kalendern sitter en massa möbler. Inköpta på Tradera. Inslagna i söndagskväll. Totalt 30 paket. Sen är det lite annat småplock i totalt 18 paket. Inslagna igårkväll. Det är suddisar, block, småaskar med småpärlor, HelloKitty-klämmor, hårspännen och varsin liten snögubbe till pepparkakestugans land. Det är tradition med nåt till peppekakelandet i kalendern.
Tidigare år har det varit träklossar, storlego, tågbana, smålego mm som varit temat. För egen del minns jag ett år när jag fick luktsudd var dag, ett annat när det var örhängen var dag. De sista åren var det bara små tändsticksaskar med en bokstav i var. Under kalendern stod då en säck med större paket, var o en märkt med en bokstav. Det var praktiska saker, som rörskålar, stekspadar, vispar o sånt. Sånna där bra-att-ha-när-man-flyttar-hemifrån-saker som mor köpt på Göfab-tian. Helt suvve, jag har fortfarande kvar rörskålarna! Ja, nån av stekspadarna hänger nog oxo med än, så här 14 år efter flyttandet.
Det märks att jag älskar adventskalendrar, va? 🙂

Jodå, sån kalender har inhandlats. Men vaddå, lagom är väl okej? En lagom bit choklad i 24 dagar. Visst kan man vara petigare och nyttigare som förälder, men ärligt talat så orkar jag inte det hela tiden. Ibland vill jag bara vara ”lätta vägen”-mamman… Han får ju inte godis istället för kärlek, utan för att godis är gott. Så jag har inte dåligt samvete för att julmånaden blir göttig och söt. 🙂

””Det är svårt att säga när barnet är moget, min egen nästan fyraåring är inte mogen än. Det krävs lite mognad för att förstå att det finns jättemånga goda godisar där inne, men jag får bara ta en idag”, säger experten.”
Hahahahaha!
Allstå behöver vi chokladkalenderexperter (??)som talar om för föräldrar hur/var/när/varför/om barn ska äta chokladkalendrar?