Måste man bjuda alla?

Metro har en kalashistoria i dag. Om lärarna som beslagtog en pojkes inbjudningskort – eftersom han inte bjöd alla till sitt kalas. Pappan blev så upprörd att han anmälde skolan till justitieombudsmannen!
Vad tycker ni?
Måste barn alltid bjuda alla till sina kalas?
Även om de själv inte har blivit bjudna av några? Även om de mobbats?

(Och jo, tackar som frågar. Vi bjöd hela dagisavdelningen plus några till senast det begav sig, till femåringens kalas. Och det var mååååååånga barn på en gång. Jag hade väl någon slags bortträngd panik dagarna innan. Men det gick över förväntan, kanske för att vi har så bra ungar och föräldrar på vårt dagis.)

…och nu har Aftonbladet också vaknat.

15 kommentarer

Nä.. jag tycker inte man behöver bjuda alla. Varför ska man behöva bjuda hem barn som man inte alls leker med i vanliga fall?
Däremot tycker jag att det är viktigt att man inte bjuder nästan alla, och nån enstaka stackare inte blir bjuden, då är det lika bra att bjuda alla.
Det är knepigt det där.. Likadant det är med att bjuda igen. Hur gör man då? Om barnet i början av skolåret blev bjuden på stort bowlingkalas tillsamamns med övriga skolklassen, och i slutet av skolåret leker man inte alls med det barnet – måste man då bjuda det barnet till sitt eget lilla hemma-hos-kalas?
Som sagt knepigt!

Nej, jag tycker inte att barn ska behöva bjuda alla (även om jag tycker att man som förälder inte ska lämna allt ansvar för detta till barnen utan ha en diskussion om barnet just telämnar bara en eller dylikt). Men. Om inte alla bjuds tycker jag att man ska göra det snyggt också, dvs inte dela ut inbjudningskort på dagis eller i skolan där det blir mer uppenbart vilka som får/inte får än om man skickar till deras adresser eller mejlar runt. En sådan policy kan man ju dessutom med fördel ha på skolor/förskolor.

Men varför måste man använda förskolan och skolan som ”brevlåda”?
Det finns ju adresslistor/Hitta.se/apostlahästar/telefoner… Man behöver ju inte hänga upp korten på förskolan!
Jag jobbar inom förskolan och vi har denna regel: Om alla bjuds så är det ok att lämna ut inbjudningskorten på dagis.
Om man enbart väljer ut några så får man sköta inbjudningen privat.

Det är inte så lätt det där. Vi har två år i rad valt att bjuda alla, men nästa år blir det nog ett mindre kalas. Men det beror ju såklart lite på hur sonen känner då. Jag tycker inte att man måste bjuda alla men på vår förskola får man inte lägga ut inbjudningskort där om inte alla är bjudna. Det tycker jag är bra, och det var kanske det som hände i artikeln(har inte läst den). Sen har vuxna ett ansvar att se till att ingen i en grupp blir utanför och aldrig bjuden. Vi har lite tur, för på vår förskola är barnen så bra kamrater på något sätt, och även föräldrarna visar att man också bryr sig om andras barn. Så det här med kalaseriet har inte varit något problem än. Många bjuder alla, men några har känt att det blir för stort och valt att bara bjuda de närmsta kompisarna.

Det där är ju enkelt: lämnar man ut inbjudningskorten på dagis/i skolan så bjuder man alla. Bjuder man vissa utvalda lämnar man inbjudningskorten privat i brevlådan. Sen är det ju en utmaning vilka som ska bjudas…

Men självklart måste man inte bjuda alla. Det var väl inte heller det som det handlade om utan om att pappan passade på att använda kalasinbjudningarna som ett raffinerat sätt att frysa ut två ungar.
Pappan är lika mycket mobbare som de här två barnen. Fast värre eftersom han är vuxen och borde förstå bättre. Mycket mycket bättre.
Det står väl honom fritt att bjuda in ungarna på nåt annat sätt? Nej, han valde att förnedra barnen lite.
Vilken idiot

Men hur kan man vara så dum att man tar med sig inbjudningskorten till skolan om man inte bjuder alla? Makalöst.
Då får man ju lägga de i brevlådan.

Är det svårt att bekosta frimärken och skicka inbjudan ????? Och hur i hela friden kan den där pappan tycka att det är ok att utesluta endast 2 st. Gör de så på hans jobb occkså ?????? då bjuder man för i bövelen ALLA, 2 barn till hit eller dit spelar väl ingen roll. Han vet nog inte hur det känns i magen på de där två stackars barnen, när de ligger på kvällen och inte kan sova för att de undrar vad det är för fel på dem och varför de inte blivit bjudna.
Självmordsstatistiken på barn har höjts enormt de senaste åren, VET HAN OM DET!!!!!

Jag låter min son bestämma själv vilka han vill bjuda, det är ju hans kalas. Vill han bjuda alla på dagis/skolan, lägger vi inbjudan där. Vill han bjuda några ringer vi och bjuder in. Vi har inte haft några problem.

Om du menar generellt ifall man måste bjuda alla barn så är svaret nej. Ifall du menar hur just detta fall skötts så kunde pappan ha tänkt efter lite extra. Dock, vi vet inte hur han tänkte. Visst var han medveten om att han särbehandlade de barn som särbehandlat hans barn. Men agerade han för sitt barn eller PMot de andra? De flesta tänker främst på sig själva utan att inse hur andra påverkas. Den här pappan utförde en aktiv handling för sitt barn. Ingen här vet ifall det var mer eftertanke än så. Skolan tyckte deras regel var så självklar att de inte behövde upplysa om den. Men att förstöra för barnet, det gör skolan med stolthet. Personligen anser jag alltså att man inte måste bjuda alla barn. Jag anser att man skall sköta det snyggare än vad som skett här. Jag anser att skolans regler skall gälla, men skolan måste informera om dem. Har skolan inte informerat så är det fel av skolan att i efterhand angripa ett barn på dess stora dag, särskilt ifall skolan redan misslyckats med att skydda barnet från mobbning.

Jag tycker inte man måste bjuda alla. Men det är inte ok att bjuda alla utom en. Och bjuder man inte alla i klassen, så tycker jag inte man ska dela ut inbjudningskort på skoltid. Då kan man skicka dem hem med posten.

På vår förskola får man inte lämna inbjudningskort om det inte är till alla. I annat fall får man lämna det direkt i brevlådan till de barn som är bjudna. Om det endast är 2 barn som exkluderas från ett kalas tycker jag absolut att man ska bjuda in alla. skillnad om det är 4 eller fler. Alla har inte utrymmet för stort kalas. Jag själv tycker att man bjuder alla alternativt. endast bjuda in för killkalas resp. tjejkalas. Min son som är 11år får själv välja men jag brukar påpeka att man bjuder igen.

Jag tycker inte heller att man behöver bjuda alla på ett kalas, men man får givetvis ha en diskussion med barnet om detta.
Vi fick detta dilemma för ett tag sedan, eftersom på vår förskola får man inte dela ut en adresslista så man kan skicka inbjudningarna på posten.
Vi vuxna umgås inte med de andra föräldrarna och vet således inte vad föräldrarna/barnen heter i efternamn. Hur gör man då?
Vår dotter ville bjuda tjejerna på avdelningen, men inte killarna och då tyckte jag det var ok att dela ut inbjudningarna på förskolan. Hur skulle vi annars ha gjort?

Jag tycker lärarna gjorde helt rätt. Jag läser till förskollärare och vi har pratat om det här på utbildningen innan. Alla de här inbjudningarna till kalas o.s.v. ger de barn som inte får några, de som är mobbade att känna sig ännu mer uteslutna. Jag tror att många förskolor/skolor har denna policy idag. Antingen bjuder man som förälder alla barn eller så får man ta inbjudningarna utanför skoltid helt enkelt. Det är inte svårare än så. Det finns telefon.

Nej, man behöver inte bjuda alla. Men om man inte gör det ska man heller inte dela ut inbjudan i skolan/ förskolan, som många redan skrivit. Det tycker jag är självklart. Jobbar som lärare och har varit med om att en elev delade ut inbjudningar till alla utom en i klassen.