Monica om randigt inlägg

”Jag måste säga att jag är lite förvånad över detta inlägg. Kan liksom du inte släppa ämnet än.. Jag har tidigare beundrat den solidaritet som du har förespråkat gentemot alkoholister och deras ungar. Varför skulle vi andra friska inte ha hänsyn så att alla kan må bra? Även alkoholister med familjer.. Nu när du själv är på den ”andra sidan” är solidariteten inte längre lika självklar. Bara en sån enkel sak att inte klä sina ungar i randiga kläder så att dagisfröken slipper sin migrän är tydligen FÖR MYCKET BEGÄRT.”

Svar: Om allting hade skett i samförstånd med barnen och föräldrarna hade det kanske varit i sin ordning. Kanske. Men nu handlar det om att, enligt rektorn, omplacera ungar som inte kan hålla sig till de icke-randiga reglerna.
Bara det får mig att häpna.
Hade det handlat om en arbetsplats skulle aldrig människor komma på tanken att förbjuda vissa mönster på kläderna. Inte heller skulle någon arbetskamrat blivit omplacerad om de hade fel kläder.
Men bara för att det handlar om barn får man tydligen behandla dem hur som helst. Som vanligt har barn inga lagliga rättigheter. Med eller utan huvudvärk och migrän. Bara vuxna.

6 kommentarer

För det första: det handlar om EN avdelning på den förskolan. Inte alls HELA förskolan. Barn stannar på denna avdelning ca två år av sina liv. Hur mycket lider ungarna ifall de under denna 2-års period avstår från att använda randiga kläder när de är på dagiset? Förresten gäller regel även personalen på den avdelningen, inte bara barn.
För det andra: denna regel har varit i stånd redan under 4 års tid. Samtidigt som man med andra medel (genom att byta lampor etc.) har försökt se till att den stackars dagisfröken med svår migrän kan jobba kvar. Först nu har det dykt upp EN familj som vägrar att infinna sig i ”regeln”. Därför har rektorn sagt att just DET barnet som absolut måste ”följa modet” kan ju omplaceras på en annan avdelning på samma förskola.
För det tredje: redan nu måste man på andra arbetsplatser ta hänsyn till folk runtomkring. Sjuksköterskor kan inte ha ens deo ifall den inte är doft-fri. Vi de inte följa den regeln – blir de omplacerade.
Och klädkod finns ju som sagt redan på väldigt många arbetsplatser. Vill man inte underkasta sig dessa regler blir man ombedd att sluta. Även vissa hårfärger, piercingar etc. är förbjudna i vissa yrken. Det är bara att svälja. FAST de inte kan anses göra någon ”fara” för andras människor hälsa.
Man kan inte heller ha för urringade blusar, för korta kjolar, högklackade skor etc. Det finns MASSOR med förbud i det vuxna livet.
Är det så svårt att lära barnen att även de ibland måste ta hänsyn? Särskilt om de gäller någon annans människas hälsa…
Och till slut återigen: vilken SKADA anser du att dessa barn på den speciella avdelningen lider ifall de endast klär sig randigt då de inte vistas på avdelningen under den mycket begränsade perioden av deras liv?

”Om allting hade skett i samförstånd med barnen och föräldrarna hade det kanske varit i sin ordning.”
Svar:
Förbudet gäller EN avdelning vid förskolan. Föräldrar informeras om klädreglerna vid inskrivningen och enligt rektorn har ALLA accepterat reglerna. Om något barn har haft kläder med mönster som hotat utlösa ett migränanfall hos barnskötaren, har barnet fått hjälp att byta till enfärgade plagg som funnits på förskolan.
Så vad är problemet?
Är barnen kränkta? Kanske de ska börja på lärarhögskolan när de blir stora? 😉

Herregud! Är det den berörda personal som är ”Monica” och som tagit illa vid sig? Sanningen är den Monica att detta krav på enfärgade kläder är för mycket begärt av omgivningen. Den berörda personalen borde 1. söka annat jobb, finns 100tals jobb där man inte behöver arbeta med skuttiga barn iförda randigt och prickigt…
2. Hittta lämplig bot/ lindring för sin sjukdom. Personligen tror jag att det hela egentligen handlar om något helt annat.

Herregud – ja! Detta är tydligen en sida för enkla lösningar på komplicerade problem. Men vad gör det – jag är med…
Över EN MILJON svenskar lider av migrän. Vilka mesar. Varför gnäller de istället för att hitta ett lämpligt botemedel för sin sjukdom? Forskarna har väl försökt – men misslyckats. Och WHO har listat migrän som en av de 20 mest invalidiserande sjukdomar. Gud vad löjligt. Vad håller de på med egentligen. Om migrändagistanten bara skärpte sig skulle hon ju hitta ett lämpligt botemedel till sina besvär inom en kvart. Lata jävlar -det är vad de är där uppe..
En annan sak är också att just i Gällivare finns det ju som bekant TUSENTALS – om inte rent av MILJONER – andra jobb att välja mellan. Det är bara att välja och vraka. Och sluta gnälla. Så att folk ända nere i Stockholm slipper bli sura på henne och hennes s.k. ”besvär”.
Men vänta nu. På något sätt känns det ändå som om dagistanten redan hade försökt hitta en enkel lösning. Och lyckats! Hurra! Hon är ju ett geni..Faktiskt för fyra (4) år sedan kom hon själv på att bara barnen inte bar randiga kläder på hennes avdelning OCH man justerade belysningen, då kunde hon jobba kvar. På heltid. Sagt och gjort – och titta det fungerade! Borde man inte förslå Nobelpriset till dagistanten istället för att skälla på henne?
Men i år hände det något. Någon enstaka förälder kände sig KRÄNKT. Någon som kanske hade gått på lärarhögskolan i Stockholm – månne? Någon som tyckte att dagistanten gott kunde stanna hemma så att just hennes unge kunde bära randigt på DEN avdelningen – som modet kräver för tillfället. De enfärgade plagg som dagiset erbjöd att användas under vistelsen på avdelningen dög inte heller. De var ju tvättade – men begagnade. Gud vad äckligt!
Men jag säger som någon här innan: Personligen tror jag att det hela egentligen handlar om något helt annat..

Hur ska det sluta? Får föräldrar ha mönstade kläder när de hämtar? Kan avdelningen gå på utflykt tex till biblioteket?? Tänk om där är andra barn som har mönstade kläder???
Att ha migrän är inget att skoja om , det vet jag av egen erfarenhet men… Är det bara jag som reflekterar över attt det finns rätt många andra saker som kan utlösa migrän i en dagismiljö? Tex barn som skriker, springer runt mm.
Kanske är dagisfröken inte det ultimata yrket om man lätt får migrän??

Ja. Hur ska det sluta? Det beror helt och hållet på ifall man tycker att principen ska gälla eller sund förnuft och tillmötesgående attityd. Vinner principen då får väl migräntanten sitta hemma med sjukbidrag. För ni kan väl inte mena att man skulle placera henne på något annat arbeta. VAR i så fall kan man GARANTERA ickerandig miljö och varför skulle det vara mer lättordnat någon annanstans? Var finns dessa ”ultimata” yrken för en miljon svenskar som lider av migrän?
Människor som gnäller över de höga skatterna kan ju ta sig en funderare. På vilket sätt kan man lättast spara pengar? Och mänskligt lidande?