Lite vab-matematik

Jag, som knappt har vabbat tio dagar de senaste åren, har inte förstått hur det har gått att fuska. Men tack vare er läsare har jag blivit lite mer informerad.
Och nej, det är inte acceptabelt med fusket.
Men.
Det här med att förskolelärarna ska skriva ut intyg varenda gång ett barn är frånvarande kommer att kosta ungefär 50 miljoner kronor per år.
Det skriver DN i dag.
Alltså lika mycket som försäkringskostnaderna beräknas minska.
Plus minus noll, alltså.
Då måste det finnas ett bättre sätt.
Kan inte fk bara göra stickprovskontroller på förskolorna, som de gör på arbetsplatserna?

2 kommentarer

Jag är som du. Har aldrig vabbat och förstod inte hur man fuskar förrän än kollega konstaterade att det i deras familj fanns för lite pengar just den månaden. Så de var ”tvugna” att vabba några dagar…
Och onej, det betydde inte fler gemensamma dagar med de ”friska” barnen utan endast en anmälan till försäkringskassan om ersättning som var felaktig pga att kollegan jobbade ju dessa vab-dagar.
Jag blev alldeles paff när jag fattade att detta kunde man prata helt öppet om och INGEN av öhårarna höjde ögonbrynen och moraliserade ett sådant uttalande. Tydligen höll alla mina kollegor om att vab-dagar kunde användas även för att dryga ut kassan i en barnfamilj oavsett om barnen var friska och befann sig på förskolan.
Jag vet inte om detta kan anses vara representativt för hela landet, med onekligen är det demoraliserande.
Sedan finns det säkert mycket värre saker folk gör för att fuska till sig förmåner de inte förtjänar, men lyckligtvis vet jag inget om det.